niedziela, 11 września 2022

SOS GRZYBOWY z podgrzybków

Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele soli mineralnych.
Podgrzybki w 80% składają się z wody, pozostałe 20% masy to w większości białka i trochę cukrów. Podgrzybki, tak jak wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym. 
Podgrzybki są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest ciężkostrawna chityna. Dlatego podgrzybków nie podaje się dzieciom poniżej 6 roku życia oraz osobom starszymi i schorowanym.
  Koniec lata i jesień- to czas grzybobrania.
Szybki do zrobienia, pyszny sos ze świeżych podgrzybków.  Można go jeść z makaronem, ziemniakami super sprawdzi się  do mielonych kotletów.
 Składniki   
25 dag  podgrzybków   
1szkl  bulionu 
1 mała cebula  
 1 łyżka masła  
1 łyżka mąki  
100 ml śmietany 30%  
sól, pieprz
  Sposób przygotowania
Grzyby oczyścić. Duże kapelusze  podzielić na 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę Grzyby i cebulę zalać wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie wymieszać na gładką masę. Lekko podsmażyć na  o beżowy kolor. Wlać do grzybów.  
Gotować na małym ogniu, gdy sos zacznie gęstnieć, dodać śmietanę, doprawić solą  i pieprzem,  wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz