Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które
zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele soli
mineralnych.
Podgrzybki w 80% składają się z wody, pozostałe 20%
masy to w większości białka i trochę cukrów. Podgrzybki, tak jak
wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym.
Podgrzybki są ważnym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w
procesie trawienia. Trzeba jednak pamiętać, że tym błonnikiem jest
ciężkostrawna chityna. Dlatego podgrzybków nie podaje się dzieciom
poniżej 6 roku życia oraz osobom starszymi i schorowanym.
Koniec lata i jesień- to czas grzybobrania.
Szybki
do zrobienia, pyszny sos ze świeżych podgrzybków. Można go jeść z
makaronem, ziemniakami super sprawdzi się do mielonych
kotletów.
Składniki
✔25 dag podgrzybków
✔1szkl bulionu
✔1 mała cebula
✔1 łyżka masła
✔ 1 łyżka mąki
✔100 ml śmietany 30%
✔sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby
oczyścić. Duże kapelusze podzielić
na 4 części, małe zostawić w całości. Ogonki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę Grzyby i cebulę zalać
wywarem, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie wymieszać na gładką
masę. Lekko podsmażyć na o beżowy kolor. Wlać do grzybów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz