środa, 6 marca 2024

PIECZONY SCHAB WIELKANOCNY

 Nie ma to jak swojska wędlinka, zrobiona samemu w domu, bez polepszaczy, konserwantów i innych „cudownych” składników.
Schab pieczony smakuje zarówno na ciepło- do obiadu z sosikiem jak i na zimno w formie wędliny. Pieczony w żaroodpornym naczyniu uprzednio  natarty przyprawami i…… Kruchy, smaczny,  delikatny, dobrze się kroi  a jeszcze lepiej smakuje…:)
Składniki
1 kg schabu
1 łyżka soli (płaska)
1,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz 
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w  naczyniu i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos . Mięso nakłuć szpikulcem. Nasmarować  zrobionym sosem. Odstawić na 24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego- nadmiar przypraw- marynaty usunąć i piec 1 h w 180 stopniach C.  Studzić w zamkniętym naczyniu , aby nie zrobiła się podeszwa. Dopiero po ostygnięciu, przełożyć na deskę lub talerz i przykryć woreczkiem ale nie bardzo szczelnie.

4 komentarze:

  1. wygląda super i nie jest suchy

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o podpowiedż: czy schab piecze się w przykrytym naczyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w zamkniętym naczyniu, można odkryć na 15 min. Przed końcem pieczenia.

      Usuń