Płatki kukurydziane

 
Płatki to przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz węglowodanów.  Posiadają w swoim składzie także witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo.  Dodając do nich owoce oraz mleko wzbogacamy posiłek  w  składniki mineralne, białko, wapń czy witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz tłuszczach (B2, A, D)
1. Chrupiąca panierka:
Rozkruszyć płatki wałkiem. Kotleta, rybę , warzywa ( produkt do panierki) zanurzyć w roztrzepanym jajku, a potem w pokruszonych płatkach i usmażyć. Panierka będzie chrupiąca i smaczna.
2. Spód do sernika na zimno:
Pokruszone płatki wymieszaj z masłem i miodem, rozsmaruj na spodzie.
3.Dekoracja deseru: 
Mus owocowy, kisiel , budyń zamiast orzechami możesz posypać pokruszonymi płatkami.
4. Dodatek do sałatki:
Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą lub zieloną sałatą zyska oryginalny smak ,jeśli posypiemy je płatkami kukurydzianym zarówno całe jak i pokruszone.
5. Posypka na ciasto :
Na ciasto z owocami można dodać płatki kukurydziane, wtedy gdy wierzch ciasta jest jeszcze ciepły- lepiej przylgną.
6. Posypka na zupy krem:
Zupa  posypana tuż przed podaniem płatkami , to prawdziwy kąsek  dla miłośników tradycyjnych smaków w nowej pysznej odsłonie. Doskonale zastępują grzanki.
7.W mlecznej czekoladzie:
Rozpuścić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wymieszać ze szklanką płatków. Nałożyć łyżką na blachę wyłożona papierem, wstawić do lodówki i poczekać aż czekolada zastygnie.
8. Pikantne placki:
1/2 szkl. wody połączyć  z 1/2 szkl. mąki pszennej, wymieszać na jednolita masę, dodać 3 szkl. płatków i 3 jajka. Dodać do masy 20 dag drobno pokrojonego salami pikantnego, cebule posiekaną lub szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem i smażyć placki na oleju. Podawać ze startym żółtym serem  i keczupem.
9. Chleb:
Do tradycyjnego przepisu na chlebek można dodać 50 g płatków  i wymieszać składniki.
10.Ciasteczka FIT:
Płatki owsiane wymieszać ze szklanką płatków kukurydzianych, sezamem, żurawiną, rozpuścić masło z miodem i wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać, przełożyć do formy i piec w 170 stopniach ok 20 min, ostudzić i schłodzić w lodówce ok 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz