sobota, 3 marca 2018

ORZECHOWA PYCHOTA ciasto

ORZECHY WŁOSKIE mają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. 
Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.  Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Orzechy włoskie
chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko raka, zwalczają nadpotliwość, leczą żylaki i hemoroidy, poprawiają wygląd cery, łagodzą kłopoty żołądkowe , wzmacniają system nerwowy, usprawniają pracę mózgu, pielęgnują włosy
Delikatny biszkopt z orzechową nutą, przełożony mega orzechową masą. Przepis znalazłam w sieci, trochę go zmodyfikowałam.
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki mielonych włoskich orzechów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa orzechowa:
3 szklanki mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania wymieszanych z 1 łyżką cukru pudru 
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo  dodawać cukier i po jednym żółtku, dalej ubijać, dodać olej. Ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć  blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części. ( ja kroję nitką) Zagotować mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać  ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Masę maślaną wymieszać z orzechami. Odłożyć 1/4 masy. Połowę biszkoptu włożyć do blachy i posmarować masą orzechową , przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce przez najlepiej kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz