wtorek, 29 września 2020

SAŁATKA z CUKINI, papryki i... do SŁOIKÓW

Jesień to bogactwo warzyw, owoców i grzybów. Pora zakasać rękawy i wziąć się za domowe przetwory na zimę. To cudowny wynalazek kulinarny, dzięki któremu smak świeżych warzyw i owoców zostaje zatrzymany na dłużej w niewielkim słoiku. Bez użycia zbędnych konserwantów- naturalnie i łatwo. 

Sałatka z tylu cennych warzyw to taka bomba witaminowa, jest smaczna, aromatyczna, pasuje do wielu drugich dań, będzie dobrą alternatywą dla ogórka czy buraczków
 
Składniki
1 kg cukinii
1/2 kg ogórków
1/2 kg papryki czerwonej
5 średnich cebul
1 duża marchew
2 ząbki czosnku.
ZALEWA
1 szkl. octu winnego
1 szkl. cukru
1 łyżka soli
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Cukinię obrać ze skórki- przekroić na pół i pokroić w półplasterki
Ogórki w plasterki. Papryka w paseczki. Cebula w piórka, czosnek w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojone warzywa zalać zalewą, odstawić na 2 h. Ponakładać w słoiczki. Pasteryzować ok 20 min.
RADA
Wszystkie warzywa można poszatkować  w szatkownicy- będzie szybciej:)

10 komentarzy:

  1. Czy zalewa sie zimna wystudzona marynata czy goraca

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zalać surową zalewą . Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast octu winnego może być zwykły ocet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być tylko, trzeba go będzie dać troszkę mniej . bo winny ma 6% a spirytusowy 10%

      Usuń
  4. czy można na bieżąco zjeść czy trzeba dawać w słoiki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ba bieżąco, ale z tych proporcji to chyba za dużo będzie ,więc lepiej zapasteryzować na potem.

      Usuń
  5. A wody ile do zalewy? Jest tylko ocet?

    OdpowiedzUsuń