Jak zrobić majonez

Składniki
 2 żółtka
 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżki cukru
1 łyżka octu 5%
1 szkl. oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbić żółtka, dodać sól, cukier , musztardę i zmiksować blenderem.
Dodać 1/2 szkl. oleju i zmiksować. Zwolnic obroty, dodać ocet i wymieszać. Powoli dolewać resztę oleju- nie przerywać miksowania.
Doprawić do smaku i wymieszać.
Uwaga
domowy majonez zawiera surowe żółtka -dlatego nie podawać go małym dzieciom.
 Majonez możemy doprawić na kilka sposobów -a oto 3 z nich:
1. aby pasował do kanapek i jaj na twardo-
wystarczy dodać posiekany koperek, szczypiorek- będzie miał ciekawy smak.
2.do warzyw na ciepło np kalafiora, brokuła-
dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i szczyptę kurkumy.
3.prawie jak sos tatarski-
dodać drobno pokrojone marynowane ogórki, grzybki , cebulkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz