GORĄCA ZUPA to podstawa


Wraz z nadejściem jesieni -zimy warto sobie przypomnieć o ciepłej, gęstej, wieloskładnikowej zupie, ponieważ mają one wpływ na wzmocnienie naszej odporności np: ogórkowa z pulpecikami. Taka zupa z wkładką, doda sił, rozgrzeje, oraz poprawi humor - gdy za oknem ziąb i plucha.
Najważniejszy jest wywar- ugotowany na skrzydełku, lub udku z kurczaka, indyka, mogą być żeberka, kości, rostbef. Po obraniu z nich mięska jest już świetna wkładka do zupy. Nie trzeba się bać tłustych wywarów mięsnych, bo jesienią i zimą przyda się  nam dużo energii, którą tracimy podczas zimna. Dobry wywar nie może się obejść bez warzyw korzennych takich jak: marchewka, pietruszka, seler, por.
Jeśli jednak dbamy o linie i wolimy zupę na wodzie- to dlaczego nie? Sekret pysznej zupy tkwi w składnikach i przyprawach:
- cynamon-wzmocni smak i rozgrzeje, nadaje się do zup , w których wyczuwalna jest słodka nuta np. pomidorowa lub z zielonego groszku, barszczu czerwonego
-kolendra ,majeranek ,-przyda się do zupy fasolowej, grochówki, oraz wszystkich strączkowych warzyw
-gałka muszkatołowa- szczypta tej przyprawy wzmocni smak  kremowych zup np. z dyni lub brokułów
-imbir- ten korzenny smak pasuje do zup z dużą ilością warzyw, na bazie buraków, ale tez do rosołu.
-estragon- do zup grzybowych, pieczarkowych, jarzynowa, ziemniaczana
-kminek- bez niej żaden kapuśniak się nie obejdzie i gulaszowa
-lubczyk- zastąpi kostki rosołowe, ma intensywny zapach maggi. pasuje do wszystkich zup.
-ziele angielskie, liść laurowy i pieprz-należy zmiażdżyć przed dodaniem do zup by oddały swój aromat
-cukier- wszystkie kwaśne zupy uwielbiają jego szczyptę.
Warto korzystać z przypraw- ograniczając jednak sól, bo zupy je kochają:) 
Czym zagęścić i zabielić zupkę ?
Tradycyjnie do zagęszczania używa się mąki i masła, ale taką zasmażkę warto zastąpić wkruszanym do zupy chlebem razowym  lub białym. Można tez w trakcie gotowania dodać płatków owsianych. Dobrym i znanym zagęszczaczem jest kasza manna lub kukurydziana, puree z fasoli lub ziemniaków. Stosuje się również żółtko( 2 żółtka rozbełtać z 2 łyżkami wody)i dodać do gorącej zupy,ale nie wolno jej już gotować by żółtko się nie ścięło.
Natomiast do zabielania używa się śmietany najlepiej 18%- można ją zastąpić jogurtem naturalnym.

Aby błyskawicznie przygotować zupy kremy , w kuchni niezbędny jest blender. Do zup kremów podaje się groszek ptysiowy, kruche paluszki, grzanki lub kluseczki.

Przepis na pyszną kremową dyniową


Składniki
1/2 kg dyni na tacce
1/2 l bulionu
2 czerwone papryki
1 cebula
10 dag żółtego sera ementaler
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sos sojowy do smaku
szczypta cynamonu
garść słonecznika
4 kromki razowego chleba
szczypta gałki muszkatołowej
oliwa .
Sposób przygotowania
Dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy, po chwili dodać paprykę i dynię. Dodać  przyprawy( papryki, cynamon i gałka). Całość zalać bulionem i gotować na ogniu ok. 20 min- do miękkości warzyw . Zmiksować zupę na gładką masę, doprawić  do smaku sosem sojowym. Podawać z uprażonym słonecznikiem( na suchej gorącej patelni) i podpieczonymi kromkami chleba z żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz