sobota, 17 marca 2018

CIASTO KRUCHE Z POWIDŁAMI


Smaczne kruche ciasto z powidłami śliwkowymi, z pianą która mi się nie ubiła, ale i tak  ciasto jest smaczne



Składniki

3 szkl mąki
6 żółtek
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki powidła śliwkowego
2 garści orzechów włoskich

Piana

6 białek
  szczypta soli
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Mąkę z masłem wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z 2 porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika- ma być twarda 3 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami. Na powidła dać posiekane i uprażone orzechy włoskie. Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 min

4 komentarze:

  1. Przepis mi się podoba ,zrobię przy najbliższej okazji!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam 😊 bardzo fajny przepis, mogłabym prosić rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry - dziękuję bardzo. Wymiary blaszki to 25x30. 🙂

      Usuń