wtorek, 20 marca 2018

MAKOWA ROLADA- makowiec zawijany

Makowa Rolada drożdżowa-hmmm... nie jest moja mocna stroną, ale spróbowałam efekty poniżej:)

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
 1/2 szkl. letniego mleka 
40g drożdży
150g masła
2 żółtka
1 jajko
 szczypta soli
1puszka  masy makowej ( 850 g)
mąka do podsypywania 
Sposób przygotowania
 Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać  jajko, żółtka, sól, oraz drożdże rozpuszczone  w  mleku. Następnie  dodać mąkę. Wyrobić ciasto ok. 5 min. Odstawić by wyrosło- przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, podzielić ciasto na 2 części. Wałkować każdą z nich na prostokąt na papierze do pieczenia . Posmarować białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm. 
Przy pomocy papieru zwinąć ciasto w rulon, niezbyt ściśle, brzegi ciasta zlepić i podwinąć pod spód.  Ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić zawinięte makowce przynajmniej na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy podrosną, wstawić do nagrzanego piekarnika  do  200°C. Piec 35-40 minut. Pod koniec pieczenia strucle wyraźnie zwiększą objętość. Po upieczeniu wyjąć makowce, delikatnie rozciąć papier. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz