Makowa Rolada drożdżowa-hmmm... nie jest moja mocna stroną, ale spróbowałam efekty poniżej:)
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. letniego mleka
40g drożdży
150g masła
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
1puszka masy makowej ( 850 g)
mąka do podsypywania
150g masła
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
1puszka masy makowej ( 850 g)
mąka do podsypywania
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko, żółtka, sól, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Następnie dodać mąkę. Wyrobić ciasto ok. 5 min. Odstawić by wyrosło- przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, podzielić ciasto na 2 części. Wałkować każdą z
nich na prostokąt na papierze do pieczenia . Posmarować białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie, pozostawiając
czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm.
Przy pomocy papieru zwinąć
ciasto w rulon, niezbyt ściśle, brzegi ciasta zlepić i podwinąć pod
spód. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić zawinięte makowce przynajmniej na pół godziny do wyrośnięcia. Gdy podrosną, wstawić do
nagrzanego piekarnika do 200°C. Piec 35-40 minut. Pod koniec pieczenia strucle wyraźnie zwiększą objętość. Po upieczeniu wyjąć makowce, delikatnie rozciąć papier. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz