Dla zdrowia











 

*Wspomagają trawienie *Działają moczopędnie *Sprzyjają odchudzaniu *Zapobiegają zaparciom *Poprawiają pracę wątroby *Obniżają poziom cholesterolu *Nadają skórze promienny wygląd *Zawierają kwas urolowy i polifenole


Rozgrzewająca herbata

3 łyżki drobno startego imbiru  gotować 10 min w 3 szkl. wody z dodatkiem 3 gałązek mięty. Dodać miód lipowy do smaku oraz sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Gotować 30 sekund.


Marchewka



Fasolka Szparagowa




SOK  NA LEPSZĄ KRZEPLIWOŚĆ KRWI    -           1szkl liści szpinaku, 1/2 szk. wody mineralnej, 1 banan, garść jagód. Całość zmiksować  i pić codziennie przez 1-3 miesięcy.
 


Jagody


Właściwości czereśni


 LECZNICZE .....CHWASTY

Głóg to źródło witaminy C, PP i witamin z grupy B, zawiera także nieco witaminy A. Ma dużo flawonoidów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, zawiera wiele olejków eterycznych i błonnika, a także soli mineralnych. Zawiera aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki.
Głóg można spożywać w postaci przetworów, win, nalewek i herbatek, a także zwykłych wywarów, czyli owoców i kwiatów głogu zalanych wrzątkiem. Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo - trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.
Krwawnik ma działanie odmładzające, ściągające i wybielające. Sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej. Łagodzi stany zapalne skóry i hamuje rozwój bakterii. Pomaga zmniejszyć pory i zmarszczki, dzięki czemu jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla cery dojrzałej. Aby przygotować domową maseczkę z krwawnika, wystarczy zalać gorącą wodą suszone kwiaty, tak aby uzyskać gęstą papkę. Po wystudzeniu nakładamy papkę na twarz. Spłukujemy po 10-20 minutach.    
Należy pamiętać, że spożywanie ogórecznika w nadmiarze może prowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Regularne przyjmowanie dużych ilości preparatów zawierających ogórecznik może działać również przeczyszczająco. Co więcej, preparatów z ogórecznikiem nie należy stosować razem z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi oraz lekami, które wydłużają czas krwawienia.
Dopuszczalne jest użycie surowca w ilości 6–9 g na dobę, czyli 2–3 g 3 razy dziennie przez 7–10 dni dla osób powyżej 12 roku życia. Z perzu można przygotować napar. Łyżkę suszonych rozdrobnionych kłączy zalewa się 1 szklanką wrzątku, po czym odstawia na 10 minut pod przykryciem. Herbatę z perzu należy spożywać po szklance, 2–3 razy dziennie. Z kolei odwar z perzu przygotowuje się, zalewając 2 szklankami gorącej wody 1,5 łyżki kłączy. Miksturę gotuje się przez 20 minut i spożywa po 0,5 szklanki, 3 razy dziennie. Może też służyć jako dodatek do wypieku chleba.
Stosowanie naparu z pokrzywy łagodzi także objawy trądziku i zwalcza stany zapalne skóry: 3 łyżki suszu zalewamy 0,5 l wrzątku, parzymy pod przykryciem przez 5 min. Pijemy ok. 3-4 szklanki dziennie. By złagodzić objawy trądziku napar z pokrzywy możemy używać do  przemywania twarzy.
Kozłek lekarski uspokaja, „wycisza” organizm i odpręża, dlatego jest polecany osobom żyjącym w stresie, stanie napięcia nerwowego i mającym problemy ze snem. Korzeń waleriany to także sprawdzony środek na dolegliwości układu pokarmowego, gdyż ma działanie rozkurczowe i wiatropędne. Po kozłek lekarski powinny sięgnąć także kobiety zmagające się z bolesnym miesiączkowaniem i PSM.
Waleriana znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Napary można stosować zewnętrznie w celu pozbycia się łupieżu i łojotoku.
Roślina jest źródłem garbników i goryczy, kwasów organicznych, karotenu i związków żywicowych, a także witamin (witamina A, witamina C, witaminy z grupy B) i minerałów (wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo). Dzięki temu szałwia nie tylko leczy ciało i poprawia jego wygląd, ale jeszcze dobrze wpływa na samopoczucie.
Jest często spotykany na wilgotnych łąkach, wzgórzach, pastwiskach, torfowiskach, w zaroślach, sporadycznie w lasach. Kwiaty zbiera się w czerwcu i lipcu, w pełni rozkwitu. Roślinę ścina się tuż pod rozgałęzieniem. Nie należy uciskać, łamać i zbierać mokrych roślin, gdyż sczernieją. Surowiec suszy się rozłożony cienka warstwą w warunkach naturalnych albo lepiej w temperaturze powyżej 30°C.. Wysuszone, oczyszczone ziele świetlika przechowuje się w potrójnych torbach papierowych.
Jak przygotować napar ?
potrzebna jest1 łyżka ziela świetlika. Surowiec zalewa się 1szklanką letniej wody, miesza i ogrzewa pod przykryciem przez pół godziny. Należy uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie płyn przecedza się i pije dwa razy dziennie po pół szklanki odwaru.
   
Zapobiega miażdżycy.
Wzmacnia naskórek, paznokcie, włosy i kości.
Leczy choroby nowotworowe.
Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, alakloidy, saponiny.
Leczy bóle artretyczne, reumatyczne i nerwobóle.
Środek moczopędny.
Zapobiega zwapnieniu tętnic i utracie pamięci.
Leczy łupież.
Rośnie on na wilgotnych łąkach, polach, kartofliskach, miedzach, w ogródkach.
Herbatkę ze skrzypu polnego warto od czasu do czasu pić dla oczyszczenia organizmu, uzupełnienia minerałów, wzmocnienia naczyń krwionośnych oraz poprawy stanu włosów, paznokci, skóry.
Jak zrobić napar?
2 łyżki skrzypu zalać 2 szklankami ciepłej wody, gotować wolno pod przykryciem 15 minut.
Wypić w 3 porcjach w ciągu dnia
Napar z rumianku zna wiele mam maluchów. Rumianek ma silne działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, a także przeciwbakteryjne. Wyciąg z rumianku stosowany jest do leczenia zapaleń błony śluzowej jamy ustnej, dziąseł i gardła – pomaga w czasie ząbkowania. Łagodzi podrażnienia skóry i pokrzywkę. I co ważne – pomaga w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego, a także w kolkach.
Rumianek rośnie jako pospolity chwast na polach, miedzach, w zbożu, glebie gliniastej, na leśnych łąkach, zboczach, polach ziemniaczanych i buraczanych wśród kukurydzy i koniczyny. Koszyczki rumianku zbieramy od maja do sierpnia najlepiej w słoneczne południe, a suszymy w cieniu rozłożone w cienką warstwę.
Jak przygotować herbatkę z rumianku?
Jedną czubatą łyżeczkę rumianku zaparzyć w 0,25 L wody i zostawić do naciągnięcia.
 
W celach leczniczych wykorzystywane są płatki maków, zbierane od maja do sierpnia. Należy zbierać je ostrożnie, ponieważ zgniecione czy złamane nie nadają się do użytku. Płatki suszy się, a przechowuje z dala od światła. Następnie z płatków przygotowuje się odwary, które można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Napary z rośliny, wykazują działanie wykrztuśne, osłaniające, uspokajające i przeciwkaszlowe .Wewnętrznie odwar pomocny jest przy nieżytach gardła oraz jamy ustnej, przy suchym kaszlu, a także w bólu gardła i przy chrypce. Natomiast zewnętrznie odwary z maku służą do płukania jamy ustnej, dziąseł i gardła.        
Dziurawiec możemy stosować wewnętrznie popijając napar oraz zewnętrznie zaparzając olej doskonały m.in. na zapalenia stawów, bóle mięśni i rwę kulszową.
Aby przygotować leczniczy olej
 potrzebujemy ok. 50 g kwiatów dziurawca zwyczajnego, nazbieranych w słoneczny dzień i 2 szkl.oliwy z oliwek. Kwiaty umieszczamy w słoiku, zalewamy oliwą, zamykamy w ciemnym miejscu i mieszamy codziennie przez okres dwóch miesięcy, po tym czasie odcedzamy przez gazę i dodajemy olejku lawendowego, aby zakonserwować specyfik na dłużej.
Roślina kwitnie w okresie letnim od lipca do września i wtedy właśnie przypada czas zbiorów liści, kwiatów i pędów dziurawca – najcenniejszych surowców leczniczych, które spożywa się na surowo lub po wysuszeniu w przewiewnym i zacienionym miejscu.
porasta łąki, polany i zarośla, jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół, które bez wątpienia warto mieć w domowej apteczne. Nie tylko ukoi rany, rozkurczy żołądek i poprawi nastrój, wesprze także układ trawienny, załagodzi bóle mięśni i skutecznie pomoże przy oparzeniach.
 
Najczęściej można je spotkać na polach uprawnych, na lekkich i piaszczystych glebach, wśród zbóż.  Kwitną od maja do września. Kwiatki na brzegach koszyczka mają barwę niebieskofioletową, błękitną, ale istnieją także odmiany o kwiatkach czerwonych, białych oraz różowych.
Chabry od dawien dawna uznawane były za rośliny lecznicze. Uważano, że wąchanie tych kwiatków pozwala na zatamowanie krwi z nosa oraz ran. Miały sprawdzać się przy ukąszeniach, przy chorobie dziąseł, dolegliwościach wątroby. Z chabrów przyrządzano również napar pomocny przy zapaleniach oczu.
Jak zbierać i przechowywać chabry?
W lecznictwie wykorzystuje się brzeżne kwiatki chabrów. Należy zbierać je na początku kwietnia, kiedy jeszcze są niezupełnie rozwinięte. Z koszyczków wyskubuje się płatki i następnie suszy w miejscach przewiewnych i ocienionych. Warto wysuszyć je w temperaturze 45 stopni, ponieważ przy powolnym suszeniu tracą barwę, a tylko nieodbarwione płatki zachowują lecznicze właściwości. Suszone chabry przechowuje się w szczelnie zamkniętych pudełkach.

 

Babka lancetowata zwana też języczkami polnymi. To pospolity chwast. Uważany za bardzo mocą, niezniszczalną roślinę . Rośnie przy drogach, na łąkach. Cenne są liście. Świeżo zerwane można przyłożyć do stłuczenia, oparzenia, trudno gojącej się rany. Liście babki zawierają :śluz, saponiny, kwasy organiczne, witaminę C. Babkę zbiera się, gdy kwitnie - czyli maj – sierpień. Liście ucina się tuż przy ziemi bądź przy ogonku. Można je też wysuszyć. Najlepiej w miejscu zacienionym, przewiewnym, pojedynczo. 
Jak  przygotowywać napar?
1 łyżkę suszu należy zalać 1,5 szklanki ciepłej wody. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut. I odstawić do ostygnięcia na 10-15 minut. Pić maksymalnie 3 szklanki naparu dziennie. Wywar ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe. Można go pić przy podrażnieniu błony śluzowej jamy ustnej
 
Dziś leczenie sokami stało się popularną metodą wspomagającą konwencjonalne terapie. Jej zwolennicy podkreślają, że odpowiedni dobór składników pozwala zwalczać różnorodne problemy zdrowotne - od zmęczenia i stresu, przez choroby cywilizacyjne, po nowotwory.



 


 Domowy ZAKWAS z buraków- to napój probiotyczny- niezwykle zdrowy. Jest cennym źródłem witamin ( C, A, E, B6, K, kwasu foliowego)  i minerałów ( potas, magnez, sód, fosfor, kobalt, cez, rubid). 

Odmładza, walczy z rakiem, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, poprawia odporność i koncentrację, działa przeciwzapalnie, ma sporo błonnika, pozbawia toksyn, niweluje kaca
a co najważniejsze jest w zasięgu naszej ręki i kosztuje niewiele.
Przepis TU

 

WYBIERAJ  MNIEJ  KALORII

szklanka mleka tłustego, 3,2% ma 133 kcal                                     / mleko chude (1,5-2%) ma 108 kcal plaster ser żółtego ma 57 kcal                                               / plaster sera białego półtłustego ma 40 kcal dwie łyżki płatków kukurydzianych to 55 kcal         / dwie łyżki płatków owsianych górskich to 17 kcal plaster szynki wieprzowej ma 51 kcal                                            / plaster szynki drobiowej ma  21 kcal kromka pieczywa pszennego ma 64 kcal                                  / kromka pieczywa chrupkiego to 25 kcal mięso wieprzowe panierowane to 533 kcal                         /pierś kurczaka gotowana (100 g) to 151 kcal drożdżówka z serem (z cukierni) ma  307kcal      / kawałek domowego ciasta drożdżowego ma 150kcal
szklanka soku pomarańczowego ma 87 kcal                         
/ woda z plasterkiem pomarańczy ma 0kcal
łyżka majonezu do sałatki to 57 kcal                                              /łyżka jogurtu naturalnego ma 15 kcal łyżeczka cukru ma 20 kcal                                                           /wyciąg ze stewii do słodzenia to 0 kcal

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz