Domowy ZAKWAS z
buraków- to napój probiotyczny- niezwykle zdrowy. Jest cennym źródłem witamin (
C, A, E, B6, K, kwasu foliowego) i minerałów
( potas, magnez, sód,
fosfor, kobalt, cez, rubid).
Odmładza, walczy z rakiem, obniża ciśnienie krwi
oraz poziom cholesterolu, poprawia odporność i koncentrację, działa
przeciwzapalnie, ma sporo błonnika, pozbawia toksyn, niweluje kaca , a co najważniejsze
jest w zasięgu naszej ręki i kosztuje niewiele.
ps. nadaje się także na tradycyjną zupę- barszcz czerwony z ziemniakami lub jajkiem ;)
Składniki
1/2 kg buraków
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2l. wody
Sposób przygotowania
Buraki umyć, obrać, pokroić na kawałki i układać w wyparzonym szklanym lub kamionkowym naczyniu . Najpierw buraki, potem czosnek i przyprawy ( nie będą wypływały na wierzch i pleśniały) i reszta buraków. Zalać solanką tak by nic nie wstawało na powierzchni bo będzie pleśniało. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce od 3-10 dni . U mnie po 7 było gotowe ( ma mieć przyjemny kwaskowy zapach, oraz intensywny kolor). W trakcie kiszenia może pojawić się piana- można ją zebrać. Gotowy zakwas należy przecedzić i zlać do wyparzonych butelek, słoików- zamknąć i przechowywać w lodówce( nawet kilka tygodni).
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2l. wody
Sposób przygotowania
Buraki umyć, obrać, pokroić na kawałki i układać w wyparzonym szklanym lub kamionkowym naczyniu . Najpierw buraki, potem czosnek i przyprawy ( nie będą wypływały na wierzch i pleśniały) i reszta buraków. Zalać solanką tak by nic nie wstawało na powierzchni bo będzie pleśniało. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce od 3-10 dni . U mnie po 7 było gotowe ( ma mieć przyjemny kwaskowy zapach, oraz intensywny kolor). W trakcie kiszenia może pojawić się piana- można ją zebrać. Gotowy zakwas należy przecedzić i zlać do wyparzonych butelek, słoików- zamknąć i przechowywać w lodówce( nawet kilka tygodni).
Edit:
Ostatnio robię tak, że zamykam słoik zakrętką ale nie bardzo mocno i nie robię nic . Po 4 dniach odkręcam i zlewam. Nie robi się piana ani pleśń nie powstanie.😊
A jak uzupełnić po odlaniu zakwas? Trzeba nowe buraczki i resztę składników dodać, czy to co z poprzedniego?
OdpowiedzUsuńJa dodaje nowe, ale aby przyspieczyć fermantację można zostawić ze 2 kawałki.
OdpowiedzUsuń