Dla
miłośników kokosowych pyszności proponuję ciasto RAFFAELLO.
Powstało
ono z połączenia dwóch smaków: słonego i słodkiego co daje zaskakujący
efekt smakowy.
Można znaleźć wiele przepisów na to ciasto- ja swoje
wzbogaciłam dodatkowo masą kajmakową.
Jest proste w przygotowaniu,
choć swoje musi poleżeć w lodówce- by krakersy zmiękły a masa
stwardniała.
Dla tych co wolą słodkieee – krakersy można zastąpić
herbatnikami.
Składniki
✔ 2 opakowania budyniu bez cukru ŚMIETANKOWEGO
✔ 6 łyżek cukru
✔ 1 cukier migdałowy
✔ 900 ml mleka
✔ 2 opakowania krakersów po 180 g
✔ 200 g wiórek kokosowych
✔ 200 g masła
✔ kieliszek spirytusu
✔ 1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania
Zagotować
mleko, dodać budynie rozrobione z mlekiem. Wystudzić. Masło utrzeć i
dodawać stopniowo masę budyniową na przemian z wiórkami + kieliszek
spirytusu. Blachę ok 22-25 wyłożyć krakersami a na nie wyłożyć pierwszą
warstwę masy, potem krakersy , kajmak, krakersy i znowu masa + wiórki
kokosowe uprażone( na suchej patelni chwilkę , aż się zarumienią)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz