wtorek, 31 października 2023

RAFAELLO

Dla miłośników kokosowych pyszności  proponuję ciasto RAFFAELLO. 
Powstało ono z połączenia dwóch smaków: słonego i słodkiego co daje zaskakujący efekt smakowy.
  Można znaleźć wiele przepisów na to ciasto- ja swoje wzbogaciłam dodatkowo masą kajmakową.
 Jest proste w przygotowaniu, choć swoje musi poleżeć w lodówce- by krakersy zmiękły a masa stwardniała.
 Dla tych co wolą słodkieee – krakersy można zastąpić herbatnikami.
Składniki
2 opakowania budyniu bez cukru ŚMIETANKOWEGO
6 łyżek cukru
1 cukier migdałowy
900 ml mleka 
2 opakowania  krakersów po 180 g
200 g wiórek kokosowych
200 g masła
kieliszek spirytusu
1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania
Zagotować mleko, dodać budynie rozrobione z mlekiem. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę budyniową  na przemian z wiórkami + kieliszek spirytusu. Blachę ok 22-25 wyłożyć  krakersami a na nie wyłożyć pierwszą warstwę masy, potem krakersy , kajmak, krakersy i znowu  masa + wiórki kokosowe uprażone( na suchej patelni chwilkę , aż się zarumienią)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz