Upieczenie ciasta to wspaniały sposób, by wprowadzić do domu ciepło, zapach świąt i radość wspólnego świętowania. Niezależnie od okazji, własnoręcznie przygotowany wypiek sprawi, że każdy moment stanie się bardziej wyjątkowy i słodki.
Dla miłośników kokosowych pyszności polecam ciasto RAFAELLO!
To wyjątkowe połączenie słodkiego i słonego smaku daje zaskakująco pyszny efekt! Choć istnieje wiele wersji tego deseru, ja swoją wzbogaciłam masą kajmakową, która dodaje mu głębi i lekko karmelowego aromatu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale wymaga odrobiny cierpliwości – najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy krakersy zmiękną, a masa stężeje. Dla tych, którzy wolą bardziej słodkie wypieki – krakersy można z powodzeniem zastąpić herbatnikami.
Efekt? Delikatne, kremowe, kokosowe niebo na talerzu!
Składniki
✔ 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
✔ 6 łyżek cukru
✔ 1 cukier migdałowy
✔ 900 ml mleka
✔ 2 opakowania krakersów po 180 g
✔ 200 g wiórek kokosowych
✔ 200 g masła
✔ kieliszek spirytusu
✔ 1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania
Zagotować
mleko, dodać budynie rozrobione z mlekiem. Wystudzić. Masło utrzeć i
dodawać stopniowo masę budyniową na przemian z wiórkami + kieliszek
spirytusu. Blachę ok 22-25 wyłożyć krakersami a na nie wyłożyć pierwszą
warstwę masy, potem krakersy , kajmak, krakersy i znowu masa + wiórki
kokosowe uprażone (na suchej patelni chwilkę , aż się zarumienią)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz