13 listopada

RAFAELLO kokosowe ciasto

Upieczenie ciasta to wspaniały sposób, by wprowadzić do domu ciepło, zapach świąt i radość wspólnego świętowania. Niezależnie od okazji, własnoręcznie przygotowany wypiek sprawi, że każdy moment stanie się bardziej wyjątkowy i słodki. 

Dla miłośników kokosowych pyszności polecam  ciasto RAFAELLO!

To wyjątkowe połączenie słodkiego i słonego smaku daje zaskakująco pyszny efekt!  Choć istnieje wiele wersji tego deseru, ja swoją wzbogaciłam masą kajmakową, która dodaje mu głębi i lekko karmelowego aromatu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale wymaga odrobiny cierpliwości – najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy krakersy zmiękną, a masa stężejeDla tych, którzy wolą bardziej słodkie wypieki – krakersy można z powodzeniem zastąpić herbatnikami.

 Efekt? Delikatne, kremowe, kokosowe niebo na talerzu!

Składniki
2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
6 łyżek cukru
1 cukier migdałowy
900 ml mleka 
2 opakowania  krakersów po 180 g
200 g wiórek kokosowych
200 g masła
kieliszek spirytusu
1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania
Zagotować mleko, dodać budynie rozrobione z mlekiem. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę budyniową  na przemian z wiórkami + kieliszek spirytusu. Blachę ok 22-25 wyłożyć  krakersami a na nie wyłożyć pierwszą warstwę masy, potem krakersy , kajmak, krakersy i znowu  masa + wiórki kokosowe uprażone (na suchej patelni chwilkę , aż się zarumienią)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz