Śliwki korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Owoce te: regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami.
Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego. Pektyny wraz z kwasami organicznymi, pomagają pozbyć się zbędnego tłuszczu i cholesterolu.
Śliwki bogate są w witaminy z grupy B,C, A i E dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie.
Śliwki bogate są także w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Zawartość tych składników ulega zwielokrotnieniu w śliwkach suszonych.
Pyszne jesienne ciasto o wspaniałym aromacie cynamonu, w towarzystwie orzechów i bogatym smaku śliwek. Doskonałe do kawy, jak i herbatki. Zaspokoi potrzebę na coś słodkiego, oraz poprawi humor ze względu na cenne właściwości śliwek.
Składniki
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
130 g masła zimnego
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
**********
nadzienie
1/2 kg śliwek
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć, podzielić na 2 części ( jedna mniejsza na kruszonkę) . Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-spód ( można chwilkę schłodzić w lodówce by w tym czasie przygotować nadzienie śliwkowe). Śliwki umyć, usunąć pestki podzielić na ćwiartki- przełożyć do miski, dodać mąkę i cukier- wymieszać. Ułożyć na dnie ciasta. Na wierzch poskubać ciasto zostawione na kruszonkę. Piec w 180 C -góra/ dół ok. 50 min- do zrumienienia kruszonki. Wystudzić i dopiero kroić. Posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz