środa, 31 sierpnia 2022

CIASTO ze ŚLIWKAMI , cynamonem i ORZECHAMI- KRUCHE

 Śliwki korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Owoce te: regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. 

 Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.  Pektyny wraz z kwasami organicznymi, pomagają  pozbyć się zbędnego tłuszczu i cholesterolu

 

Śliwki bogate są  w witaminy z grupy B,C, A i E dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. 

 Śliwki bogate są także w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Zawartość tych składników ulega zwielokrotnieniu w śliwkach suszonych.  


Pyszne jesienne ciasto o wspaniałym aromacie cynamonu, w towarzystwie orzechów i bogatym smaku  śliwek. Doskonałe do kawy, jak i herbatki. Zaspokoi potrzebę na coś słodkiego, oraz poprawi humor ze względu na cenne właściwości śliwek.


Składniki

1,5 szkl mąki pszennej

1/2 szkl zmielonych orzechów włoskich

1/2 szkl cukru

130 g masła zimnego

1 jajko

szczypta soli

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 **********

nadzienie

1/2 kg śliwek

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć, podzielić na 2 części ( jedna mniejsza na kruszonkę) . Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-spód ( można chwilkę schłodzić w lodówce by w tym czasie przygotować nadzienie śliwkowe). Śliwki umyć, usunąć pestki podzielić na ćwiartki- przełożyć do miski, dodać mąkę i cukier- wymieszać. Ułożyć na dnie ciasta. Na wierzch poskubać ciasto zostawione na kruszonkę. Piec w 180 C -góra/ dół ok. 50 min- do zrumienienia kruszonki. Wystudzić i dopiero kroić. Posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz