Jak dobrać kieliszek do alkoholu?

Dobór naczyń do rodzaju serwowanych trunków to nie tylko kwestia estetyki. Prawdziwy znawca wie, że odpowiedni kształt oraz rodzaj szkła wpływają na smak i aromat napoju alkoholowego.
 
Likier
Podajemy w małym kieliszku na wysokiej nóżce. Tego rodzaju alkoholu nie da się wypić dużo, więc naczynie nie musi być duże.
 
Wódka
Kieliszek powinien być z grubego szkła, by schłodzony trunek nie nagrzał się zbyt szybko, gdy trzymamy go w dłoni. Zwykle ma pojemność 30 -60 ml.
 
Czerwone wino
Kielich powinien mieć dość dużą czaszę, bo trunek tego rodzaju potrzebuje kontaktu z powietrzem, aby w pełni mógł rozwinąć swój bukiet.
 
Szampan
Kieliszek jest smukły ponieważ dłużej utrzymuje się w nim aromat trunku i szampan silniej musuje. Nadaje się też do win musujących.
 
Wermuth
Czarka kieliszka rozszerza się ku górze, by wino mogło wylać się szerokim strumieniem na język. Aromat oraz smak jest wówczas bardziej intensywny.
 
Long drink
Niskoalkoholowe drinki mieszane podajemy w szklance. Powinna być wysoka i smukła, o dość grubym dnie. Musi pomieścić różne składniki.
 
Whisky
Podajemy w szerokiej, niskiej szklance o grubym szkle i kształcie walca. Oprócz napoju zwykle wrzuca się do niej kostki lodu, więc musi być solidna.
 
Koniak
Kieliszek do tego trunku jest pękaty na krótkiej nóżce, obejmujemy go dłonią i ogrzewamy. Wówczas alkohol, wydziela swój najlepszy aromat oraz pożądany smak.
 
Warto wiedzieć
  • Wina wytrawne, białe i różowe schładzamy do temp. 8-12°C.
  • Ciężkie wina czerwone wymagają temperatury 15-18°C, zaś  lekkie oraz owocowe podajemy schłodzone do temp. 12-14°C. Butelkę najlepiej otworzyć na godzinę przed przyjęciem, by wino  zaczerpnęło powietrza.
  • Wina musujące i szampan powinny mieć temp. 6-8°C.
  • Koniaki podaje się w temperaturze pokojowej.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz