poniedziałek, 7 stycznia 2019

ORZECHOWO-KOKOSOWE CIASTO

Pyszne ciasto, w smaku podobne do Pani Walewskiej, przekładane masą budyniowo-maślaną, z orzechową bezą i kokosową nutą.
 
Składniki
ciasto
kostka masła
40 dkg = 2 i 2/3 szkl.mąki pszennej
15 dkg =3/4 szkl.cukru
4 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ~~~
Beza
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1szkl. wiórków kokosowych
słoik powideł śliwkowych ( ok 300 ml)
4 białka
8 łyżek cukru
krem
1 szkl cukru
750 ml mleka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła
Sposób przygotowania
Z podanych składników  zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Rozwałkować każdą z nich i przełożyć do blaszki ( 25x35cm) wyłożonej papierem,  nakłuć widelcem.

 Posmarować powidłami oba placki.
 Z białek ubić sztywną pianę, dodając po odrobinie szklankę cukru. Pianę podzielić na 2 części - do jednej dodać orzechy, do drugiej kokos- wyłożyć na 
powidła. 
Oba placki piec w temp. 180 C ok 20-30 min. Ostudzić.
Szklankę mleka wymieszać z obiema mąkami i cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać do niego  mieszankę- cały czas mieszając aż zgęstnieje masa. Ostudzić i zmiksować z  masłem na gładki krem. Krem nałożyć na  placek z kokosem i przykryć plackiem z orzechami. Schłodzić w lodówce.


 
 

6 komentarzy:

  1. Czy do tej bezy nie trzeba dodać mąki?
    I czy to ciasto ma wyjść ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do bezy nie dodajemy mąki. Co do ciężkości ciasta to raczej normalne ;)

      Usuń
  2. Za dużo cukru jest w przepisie bo ciasto mega słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Każdy może modyfikować ilość cukru, pod siebie.
      Pozdrawiam i Wesołych Świąt 🙂

      Usuń