Orzechy włoskie

Orzechy  włoskie, często określane  jako ”żywność mózgu ”- zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), co korzystnie wpływa na zdrowie. 
 
Są również źródłem steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL
 
 Są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz  minerałów, które są odpowiedzialne za  antyoksydacyjną  obronę organizmu. 
 
Pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo
 
Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem mięśni i innych tkanek.
 
Jak je wykorzystać ?- mała ściąga poniżej 
1. Panierka 
wystarczy posiekać orzechy drobno i panierować swoje ulubione sery( camembert) lub kotleciki.
2. Mąka do wypieków
Obrane i podprażone orzeszki wsypać do miksera( blendera) i zmielić. Aby zachowały aromat najlepiej zmielić je świeżo przed pieczeniem.
3.Masło orzechowe
Wystarczy zmielić orzecchy w mikserze ,dodać trochę miodu, odrobinę soli i gotowe.
4. Pyszne rogaliki 
z nadzieniem orzechowym a przepis TU-ROGALIKI
5. Chleb z kawałkami orzechów
Do klasycznego przepisu na chleb, dorzucić kawałki orzechów, wzbogacą smak.
6.Sałatkę z orzechami i mango
 tylko   kilka składników a niepowtarzalny smak. łapcie przepis TU-SAŁATKA
7. Ciasto orzechowe TU-CIASTO
8.Piękny wieniec świąteczny
do wykonania potrzebna obręcz ze styropianu, orzechy i klej na gorąco
9. Leczniczą nalewkę TU-NALEWKA
- ale muszą być jeszcze zielone
10 niedojrzałych zielonych orzechów pokroić w ćwiartki, wrzucić do słoja i zasypać 1/2 szkl. cukru. Po 2 tygodniach zalać 1/2 l. wódki. Odczekać 4 tygodnie( w ciemnym miejscu słój) , odcedzić.
10.Do podjadania na surowo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz