Pieczarki - czy wiesz,że?

Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka – twierdzą naukowcy.Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat, a przecież dostarczają także wielu cennych składników odżywczych: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę A, E, D, zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, jodu, potasu, selenu, żelaza i miedzi, kwas foliowy, sporo błonnika.
Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Dostarczają łatwo przyswajalne białko. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.
Obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia.
Tak więc w skrócie:
1. Pieczarki są niskokaloryczne, zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów
Dodatkowo, pod względem odżywczym pieczarki są pełnowartościowym produktem.
2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe
Medycynie Wschodu od dawna znane są antyrakowe działanie grzybów. Badania zachodnich naukowców wykazały, że właściwości te związane są z obecnością w ich składzie polisacharydów grzybowych i terpenów. Eksperci sugerują również, że wyciąg z białych pieczarek może odegrać ważną rolę w zapobieganiu rakowi piersi i prostaty (substancje zawarte w ekstrakcie hamują enzymy odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych).
3. Pieczarki dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału serca
4. Codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samo naprawcze organizmu.
Jest to zasługa m.in. selenu . Ten składnik mineralny wpływa na zwiększenie się liczby przeciwciał a także hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.
5. Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu i co za tym idzie do budowy i utrzymania zdrowia kości – zapobiega osteoporozie i chorobom stawów, chroni przed osłabieniem mięśni, zmniejsza ryzyko alergii.
 pieczarki ( 100 g. zaspokaja 4 proc. dziennego zapotrzebowania na Wit. D), ale również ryby morskie, mleko i jego przetwory. Jak dowiodły badania naukowców , jedzenie sproszkowanych grzybów uzupełniania niedobory witaminy D w stopniu porównywalnym z suplementacją.
6. Pieczarki to naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny)
Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek organizmu, anemię, zaburzenia trawienia, niedożywienie, biegunkę, zmniejszenie apetytu, stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, bóle głowy. Związek ten odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Dobowe zapotrzebowanie kobiet w ciąży na kwas foliowy wynosi 400 mikrogramów – to o 122 proc. więcej w stosunku do kobiet nie ciężarnych. 100 g pieczarek zaspokaja 4 proc. zalecanej dorosłym dziennej dawki kwasu foliowego.
Najpopularniejsze odmiany pieczarek
Portobello:
występują także pod nazwą „portabella” – mają duży, płaski kapelusz, o średnicy do 10 cm. Doskonałe do faszerowania, świetne panierowane z patelni.
Białe:
najpopularniejsze, dostępne w różnych wielkościach. W kuchni uniwersalne, doskonałe też na surowo. Aby nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny.
Brązowe:
od białych różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także intensywniejszym aromatem. Świetnie sprawdzają się np. w sosach do mięs i makaronów.
Do czego stosować pieczarki?
Pieczarki można jeść na surowo, np. w sałatkach albo marynowane w occie balsamicznym. Rewelacyjnie smakują jako dodatek do jajecznicy lub omletów.
Drobno pokrojone i podsmażone z cebulą, zmieniają się w pyszny farsz np. do krokietów lub mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz