poniedziałek, 11 stycznia 2021

KARCZEK PIECZONY- mniam

Pieczony karczek   smakuje zarówno na ciepło- do obiadu z sosikiem jak i na zimno w formie wędliny. Pieczony w żaroodpornym naczyniu uprzednio  natarty przyprawami i…… Kruchy, smaczny, dobrze się kroi  a jeszcze lepiej smakuje…:)

Składniki
1,5 kg karczku
2 łyżki soli(płaskie)
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w  naczyniu i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos . Mięso ponakłuwać szpikulcem. Nasmarować  zrobionym sosem. Odstawić na 24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,  nadmiar marynaty- przypraw usunąć i piec 1,5 h w 200stopniach C.  15 minut przed końcem  zdjąć pokrywkę i zrumienić  mięsko.

4 komentarze:

  1. Dziekuje wspanialy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. 🙂Cieszę się, że smakuje🤗. Pozdrawiam i smacznego

      Usuń
  2. Bardzo pyszna wyszła .Polecam

    OdpowiedzUsuń