Pieczony karczek smakuje zarówno na ciepło- do obiadu z sosikiem jak i na zimno w formie wędliny. Pieczony w żaroodpornym naczyniu uprzednio natarty przyprawami i…… Kruchy, smaczny, dobrze się kroi a jeszcze lepiej smakuje…:)
Składniki
1,5 kg karczku
2 łyżki soli(płaskie)
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso
umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w naczyniu i
natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos .
Mięso ponakłuwać szpikulcem. Nasmarować zrobionym sosem. Odstawić na
24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, nadmiar marynaty- przypraw usunąć i piec 1,5 h w
200stopniach C. 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i zrumienić
mięsko.
Dziekuje wspanialy przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. 🙂Cieszę się, że smakuje🤗. Pozdrawiam i smacznego
UsuńBardzo pyszna wyszła .Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję za polecenie. Smacznego 😋
Usuń