Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka,
łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie
aminokwasy. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2
i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu,
potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed
szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i
poprawia widzenie.
Łosoś zawiera cenne dla
zdrowia witaminy, zwłaszcza z grupy B, witaminę A, E i D oraz minerały. Jedną z
największych zalet łososia jest obecność w nim kwasów tłuszczowych: omega-3 i
omega-6. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Kwasy omeg-3 redukują
natomiast poziom cholesterolu we krwi, wspomagają działanie serca i mózgu.
Niekwestionowaną zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B,
które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed
anemią.
Jajka można
podawać na wiele sposobów, nie tylko na Wielkanoc , ale i na inne okoliczności
jak i zwykłe śniadanie. Dziś proponuje z wędzonym łososiem .
Składniki
5 jaj
100 g
łososia wędzonego w plastrach
serek
czosnkowy – 2 – 3 łyżki
sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania
Jajka
ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką. Żółtka
rozgnieść widelcem, dodać posiekanego drobno łososia( troszkę zostawić do
dekoracji), serek i przyprawy. ( można wszystko zblendować na gładka masę. Tak
przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego,
udekorować kawałkami łososia i koperkiem. Jajka posypane delikatnie słodka
papryką w proszku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz