piątek, 12 kwietnia 2019

JAJKA Z ŁOSOSIEM


Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Łosoś zawiera cenne dla zdrowia witaminy, zwłaszcza z grupy B, witaminę A, E i D oraz minerały. Jedną z największych zalet łososia jest obecność w nim kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Kwasy omeg-3 redukują natomiast poziom cholesterolu we krwi, wspomagają działanie serca i mózgu. Niekwestionowaną zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B, które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią.
Jajka można podawać na wiele sposobów, nie tylko na Wielkanoc , ale i na inne okoliczności jak i zwykłe śniadanie.  Dziś proponuje z wędzonym łososiem .
 Składniki
5 jaj
100 g łososia wędzonego w plastrach
serek czosnkowy – 2 – 3 łyżki
sól, pieprz
koperek 
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekanego drobno łososia( troszkę zostawić do dekoracji), serek i przyprawy. ( można wszystko zblendować na gładka masę. Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować kawałkami łososia i koperkiem. Jajka posypane delikatnie słodka papryką w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz