Szynka
z jajkiem w galarecie to bardzo smaczna przekąska na różne okazje, sprawdzi się na wielkanocne śniadanie lub na jakiekolwiek przyjęcie.
Składniki
5 plasterków szynki
konserwowej
mieszanka warzyw w słoiku (groszek-marchewka-kukurydza)
ok. 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
9 łyżeczek żelatyny
4 jajka ugotowane na twardo,
natka pietruszki
sól
mieszanka warzyw w słoiku (groszek-marchewka-kukurydza)
ok. 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
9 łyżeczek żelatyny
4 jajka ugotowane na twardo,
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka
maggi
Sposób przygotowania
Szynkę pokroić w
grubsze paski -wyłożyć nią pojemniki (foremki do pieczenia babeczek, małe
pudełka po jogurcie, szklanki do whisky) i na dno po listku pietruszki. Jajka
ugotować na twardo i pokroić w krążki. Warzywa odcedzić z zalewy. Wszystko
poukładać w foremkach. W wywarze rozpuścić żelatynę, doprawić i wszystko zalać.
Odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz