Tradycyjna zupa
wielkanocna, równie często spożywana w ciągu roku. Bogata i treściwa, z
boczkiem, ziemniakami, jajkiem, kiełbaską – pychota. U wielu z Was jadana na śniadanie wielkanocne- u nas zawsze na obiad.
Składniki
*3 l. wywaru mięsnego
*1 marchewka
*1 pietruszka
*kawałek pora
*kawałek selera
*1/2 l żuru w butelce
*5 ziemniaków
*2 ząbki czosnku
*150 g boczku wędzonego
*2 laski kiełbasy podwawelskiej
*garść suszonych borowików
*2 liście laurowe
*kilka ziaren pieprzu
*2-3 łyżki śmietany 18-proc.
*1 łyżka chrzanu tartego
*sól, pieprz
*majeranek
*5-6 jajek na twardo
*Kilka chlebków- w zależności od domowników
*3 l. wywaru mięsnego
*1 marchewka
*1 pietruszka
*kawałek pora
*kawałek selera
*1/2 l żuru w butelce
*5 ziemniaków
*2 ząbki czosnku
*150 g boczku wędzonego
*2 laski kiełbasy podwawelskiej
*garść suszonych borowików
*2 liście laurowe
*kilka ziaren pieprzu
*2-3 łyżki śmietany 18-proc.
*1 łyżka chrzanu tartego
*sól, pieprz
*majeranek
*5-6 jajek na twardo
*Kilka chlebków- w zależności od domowników
Sposób przygotowania
Do wywaru dodać warzywa pokrojone w kostkę,
boczek, kiełbasę , grzyby, przyprawy i gotować do miękkości. Następnie dodać
żur i śmietanę. Jajka ugotować na twardo. W chlebkach wyciąć otwór i
wydrążyć środek (chlebki powinny być okrągłe, o średnicy około 16-18 cm na
porcję). Zachować odcięta górę chleba ,który posłuży za przykrywkę.
Jajka obrać , podzielić na ćwiartki , włożyć do
chleba . Zalać żurem, posypać rzeżuchą lub majerankiem.
Chlebek wydrążony można podpiec ok 10 min w
180stopniach C w piekarniku- będzie bardziej chrupiący i nie przesiąknie zbyt
szybko od zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz