Tuńczyka


Tuńczyk źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Mięso tuńczyka dostarcza do organizmu człowieka kwasów tłuszczowych omega-3.
Chroni przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniża poziomu frakcji LDL cholesterolu.
Doskonałe źródło białka, witaminy D3 ,niacyny i B12-uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Mięso tuńczyka z puszki jak również świeżego zawiera wapń i żelazo.
W mięsie tuńczyka z puszki znajdują się spore ilości potasu i fosforu, ale także niestety sodu.
Tuńczyk jest dużą rybą, która stoi na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego w jej mięsie kumuluje się sporo rtęci. Dlatego nie należy przesadzać z jego spożywaniem i jeść go z umiarem.

1 Szybkie spaghetti:
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie . Tuńczyka osączyć , rozdrobnić i połączyć z makaronem i ulubionymi ziołami.
2 .Pasta do faszerowania jajek, rurek muszli makaronowych:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połowę, delikatnie wyjąć żółtka. Tuńczyka osączyć rozgnieść widelcem razem z żółtkami, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Faszerować pastą jajka. ( jeśli pasta ma być do muszli pokroić również drobniutko białka).
3.Na zdrowe smaczne kanapki: 
Na pieczywie rozsmarować biały serek doprawiony szczypiorkiem lub ziołami a na to położyć kawałki tuńczyka. można udekorować cytrynką.
4. Farsz do pierogów:
Tuńczyka wymieszać z posiekaną cebulką, papryką, natką pietruszki, jajkiem na twardo.Przyprawić solą i pieprzem. Nadziewać pierożki.
5.Sałatka na śniadanie-kolację:
Ugotowane ziemniaki pokroić  w plastry, dodać osączonego tuńczyka, pokrojona paprykę, cebulę, kukurydzę oraz zioła. Doprawić do smaku.
6.Nadzienie do warzyw:
Tuńczyka rozdrobnić, dodać pokrojona paprykę, serek czosnkowy, zioła. Doprawić, faszerować np pory, cukinie ogórka.
7. Sos do wielu dań:
Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki zrobić zasmażkę, dodać 2 łyżki mleka i wymieszać.
Dodać jeszcze 1 szkl. mleka, tuńczyka z zalewą, doprawić solą ,pieprzem,tymiankiem, czosnkiem.
Gotować aż zgęstnieje , stale mieszając. Podawać do warzyw, placków, pulpecików.
8.Kotleciki :
Puree z ziemniaków wymieszać z odsączonym , rozdrobnionym tuńczykiem, dodać cebulkę dymkę, doprawić do smaku. Formować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju.
9.Zapiekanka :
Na bazie makaronu lub ziemniaków. Tuńczyka osaczyć i wymieszać z tartym serem i ulubionymi dodatkami. Takim farszem przekładać makaron lub ziemniaki. Zapiec z sosem beszamelowym.
10.Risotto:
Cebule i czosnek posiekany obsmażyć na oleju.Dodać surowy ryż i podsmażać 2 min. Podlać bulionem,a gdy się wchłonie, podlać ponownie. I tak do momentu aż ryz zmięknie.Na koniec dodać tuńczyka, szpinak, tarty parmezan, masło. Doprawić


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz