środa, 3 czerwca 2020

SAŁATKA z SELEREM naciowym, KURCZAKIEM i...


Seler naciowy wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając go i poprawiając funkcjonowanie. Ponadto działa pobudzająco na procesy trawienia oraz zapobiega powstawaniu zaparć. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie tylko od wewnątrz, ale także posiada korzystny wpływ na skórę, odmładzając ją i zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany jest sok z selera, który odżywia również włosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupełnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C oraz E, a także niewielkie pokłady kwasu foliowego.
Pyszna sałatka, bogata w witaminę C i chrupiąca dzięki  selerowi . Jego intensywny smak przełamany jest słodkim ananasem i żurawiną.
Składniki
500g fileta z kurczaka
1 paczka selera naciowego
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
150 g żurawiny
200g sera żółtego
1 mała  czerwona cebula
4 łyżki majonezu
Sól, pieprz
Świeża natka pietruszki
Przyprawa do gyrosa
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 5 minut, odcedzić i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Fileta pokroić w  kostkę,  przyprawić, dodać olej -podsmażyć. Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ser i ananasa pokroić w kostkę podobnej wielkości co kostka kurczaka. Pietruszkę posiekać. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić do smaku. Schłodzić.

4 komentarze: