niedziela, 2 stycznia 2022

DELICJUSZ - orzechowo- budyniowe ciasto

Orzechowe ciasto z masą maślano- ananasową i delicjami poleca się na deser.


 Składniki
*20 dkg orzechów włoskich posiekanych
* kostka masła  ( 20dkg)
 * 4 jajka
* 4 łyżki mleka
* 1 szkl. cukru
* 2 szkl. mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
****
*2 budynie truskawkowe
*3 łyżki cukru
*4 żółtka
*1 kostka masła
*1 puszka ananasa 
* 2 opakowania delicji wiśniowych
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem i mlekiem. Miksując cały czas- dodać masło, mąkę, proszek i orzechy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25 minut.( suchy patyczek). Jak ciasto przestygnie to odkroić z niego wierzchnią warstwę. Ananasa odsączyć z zalewy- sok zostawić. Do soku dolać wody by w sumie wyszło 1/2 l. płynu. Połowę  płynu zagotować z cukrem, a w drugiej wymieszać proszek budyniowy i żółtka- następnie wlać ją do wrzącego płynu i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ( aby nie zrobił się kożuch- gorący budyń zakryć  folią spożywczą ). Ananasa pokroić w kostkę i dodać do masy- wymieszać. Połowę masy wyłożyć na ciasto orzechowe, na to delicje czekoladą do góry i  przykryć druga połową masy. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi kawałkami ciasta - odciętego z orzechowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz