MASŁO BOGA –
tak nazwali go Aztekowie ceniąc przede wszystkim za wartość składników
odżywczych. Chodzi oczywiście o AWOKADO- poniżej kilka powodów dla których
warto go jeść!
Jest tłuste i zdrowe
zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa
metabolizmu i zmniejszenia masy ciała.
Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu
Zawarty w nim potas dotlenia mózg, poprawia
koncentrację oraz procesy myślowe. Badania naukowe wykazują, że spożywanie
awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Awokado oczyszcza organizm z toksyn, pomaga nam
również zwalczać wolne rodniki.
Obniża poziom złego cholesterolu
Badania pokazały, że awokado skutecznie obniża poziom
cholesterolu
Obniża ciśnienie krwi
Badania dowodzą, że spożycie odpowiedniej ilości
potasu (którego awokado jest świetnym źródłem) obniża ciśnienie krwi u osób z
nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas
foliowy
Chodzi o foliany – które po przedostaniu się do jelita
cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy, odpowiedzialny za przebieg
procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a
także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dba o nasze szczęście
Bez udziału kwasu foliowego nasz organizm nie byłby w
stanie wyprodukować hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny..
Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej
Zdaniem naukowców związki fitochemiczne, w które
bogate są owoce awokado hass, przyczyniają się do śmierci komórek
przedrakowych, nie wyniszczając jednocześnie komórek zdrowych.
Zawiera bogactwo przeciwutleniaczy
Owoc jest bogatym źródłem luteiny, która chroni oczy
m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera też glutation, wspierający
wątrobę i system nerwowy.
Chroni przed prostatą i rakiem piersi
Ponieważ awokado jest bogatym źródłem cynku, może
uchronić mężczyzn przed problemami z prostatą. Te same składniki pomagają w
walce z rakiem piersi.
Dobrze również wiedzieć, że awokado, znalazło się na liście
„czystej piętnastki”. To lista produktów, których pestycydy się “nie trzymają”,
można je więc kupować również z upraw konwencjonalnych.
Składniki
1 puszka ananasa
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
10 dag sera fety
½ garści słonecznika
½ garści pestek z dyni
½ garści orzechów
włoskich
rukola
miodowy winegret:
1 łyżka miodu,
1,5 łyżeczki octu winnego ( może być zwykły),
4 łyżeczki oleju,
odrobina sosu sojowego
Sposób przygotowania
Awokado obrać i pokroić w kostkę . Pomidory i ananasy również w kostkę. Słonecznik,
dynię i orzechy uprażyć na suchej patelni. Zrobić miodowy winegret (w kubeczku
złączyć składniki na miodowy sos). Wszystko razem delikatnie wymieszać .Rukolę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie nałożyć sałatkę posypać pokruszonym serem feta i uprażonymi ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz