wtorek, 10 lipca 2018

ROGALIKI z cynamonem, orzechami i....


Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mozzarella(125g)
1 łyżka cukru
5 łyżek siekanych orzechów włoskich 
1 łyżeczka cynamonu w proszku
 olej
-------
10 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny
 Sposób przygotowania
 Z  cukru i soku z cytryny zrobić syrop- zagotować w garnku i schłodzić w lodówce.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać orzechy, cukier i cynamon -wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować niewiele olejem. Pokroić na 12 trójkątów. Na środek każdego nałożyć1-2 łyżki nadzienia i zwinąć w rożek. Włożyć do nagrzanego piekarnika w 200C (góra i  dół)  i piec ok 18-20 min. Po wyjęciu posmarować syropem, podawać po 1 godz.




2 komentarze: