piątek, 6 lipca 2018

CUKINIARZ- letni bigos

Cukinia: im młodsza, tym smaczniejsza .Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Cukiniarz zwany też letnim bigosem to super pomysł na obiad
Składniki
 20-30 dag resztek wędlin( kiełbasa, boczek, szynka)
 2 małe cukinie
 30 dag fasolki szparagowej
 cebula
 1/2 małego koncentratu pomidorowego
 olej do smażenia
 pieprz, sól, cukier, kminek, natka pietruszki
Sposób przygotowania
Szynkę oraz boczek pokroić w kostkę.  Kiełbasę w plasterki .Cebule pokroić w dużą kostkę, marchew w skośne półplasterki. Fasolkę oczyścić z wąsów, odciąć końcówki, a strączki przeciąć na połówki. Cukinie pokroić wzdłuż na połówki , a te z kolei w grube plasterki.W dużym garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z wędlinąnastępnie dodać marchew, fasolkę i cukinię. Podsmażyć ok 3 min , mieszając .Koncentrat zalać szklanka wody, dodać przyprawy, wymieszać i wlać do garnka. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić ok 20-30 min Na koniec ponownie doprawić. Dodać posiekana natkę pietruszki.
Rada
Fasolkę można wcześniej troszkę podgotować
marchewkę zamiast kroić można zetrzeć na tarce na plastry
Cukinie wydrążam z pestek i dodaje troszkę później niż w przepisie( szybko się gotuję). Doskonale smakuje przyrządzony z kabaczków, bobu, porów, selera, papryki, groszku cukrowego,  pomidorów, śliwek a nawet moreli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz