piątek, 8 czerwca 2018

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy trwa, tak więc proponuję pyszną  tartę z truskawkami z dodatkiem delikatnego, śmietankowo- jogurtowego kremu. 
Składniki
Ciasto
1-1,5 szkl. mąki pszennej
3 łyżki cukru 
1/2 kostki masła
2 żółtka
 
MASA serowa
1 serek mascarpone 250 gram
500g jogurtu naturalnego gęstego
5-6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
3 jajka
1 cukier migdałowy
kilka kropli olejku  migdałowego
kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego
Dekoracja
1/2 kg truskawek 
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
 Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na  jednolitą masę.
Kulkę ciasta włożyć w folię i do lodówki na godzinkę.
Rozwałkować  okrągły placek grubości 3mm i wykleić nim formę do tarty po brzegi. Tartę piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Na kruchy placek wylać masę  serową ( wymieszać serek, jogurtu, mąki, cukry, jajka, barwnik i aromat). Ciasto ponownie włożyć do piekarnika,  na  30-45 minut.
Sprawdzić czy środek jest upieczony. Rozrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu .Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na mniejsze części i ułożyć na upieczonym cieście. Na wierzch wylać powoli  galaretkę tak, aby każda truskawka była polana.Tartę wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz