Sezon truskawkowy trwa, tak więc proponuję pyszną tartę z truskawkami z dodatkiem delikatnego, śmietankowo- jogurtowego kremu.
Składniki
Ciasto
1-1,5 szkl. mąki pszennej
3 łyżki cukru
1/2 kostki masła
2 żółtka
MASA serowa
1 serek mascarpone 250 gram500g jogurtu naturalnego gęstego 5-6 łyżek cukru 2 łyżki mąki 3 jajka 1 cukier migdałowy kilka kropli olejku migdałowego kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego
Dekoracja 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę.
Kulkę ciasta włożyć w folię i do lodówki na godzinkę.
Rozwałkować okrągły placek grubości 3mm i wykleić nim formę do tarty po brzegi. Tartę piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Na kruchy placek wylać masę serową ( wymieszać serek, jogurtu, mąki, cukry, jajka, barwnik i aromat). Ciasto ponownie włożyć do piekarnika, na 30-45 minut.
Sprawdzić czy środek jest upieczony. Rozrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu .Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na mniejsze części i ułożyć na upieczonym cieście. Na wierzch wylać powoli galaretkę tak, aby każda truskawka była polana.Tartę wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz