Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP
reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje
się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i
pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie
wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.
Składniki:
1 kg truskawek
2 galaretki :szafirowa i rubinowa
2 łyżki śmietany,
mleko 2 %
cukier
brzoskwinie z puszki
bita śmietana
Sposób wykonania
Galaretki
rozpuścić (1 i1/4 szkl wrzącej wody), każdą osobno. Ostudzić.
Truskawki, umyć , usunąć szypułki zmiksować razem ze śmietana i cukrem i
mlekiem( zamiast śmietany można dać jogurt naturalny, cukru i mleka
jak kto lubi czy gęstszy czy słodszy koktajl).
Kilka
truskawek zostawić do dekoracji – klika pokroić w plasterki, dać na dno
salaterki razem z plasterkiem brzoskwini, zalać zimną szafirową
galaretką. Wstawić do lodówki , jak stężeje na to dać koktajl
truskawkowy zmieszany z galaretką szafirową. Na to kilka plasterków
truskawek, następnie po stężeniu wlać resztę galaretki szafirowej,
dodać plasterek brzoskwini, schłodzić. Przed podaniem dać bitą śmietanę
i udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz