piątek, 25 maja 2018

DESER Z TRUSKAWKAMI

Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.

Składniki:
  1 kg truskawek
 2 galaretki :szafirowa i rubinowa
 2 łyżki śmietany,
 mleko 2 %
 cukier
 brzoskwinie z puszki
 bita śmietana

 Sposób wykonania
 Galaretki rozpuścić (1 i1/4 szkl  wrzącej wody), każdą osobno. Ostudzić. Truskawki, umyć , usunąć szypułki zmiksować razem ze śmietana i cukrem i mlekiem( zamiast śmietany można dać jogurt naturalny, cukru  i mleka jak kto lubi czy gęstszy czy słodszy koktajl).
Kilka truskawek zostawić do dekoracji – klika pokroić w plasterki, dać na dno salaterki razem z plasterkiem brzoskwini, zalać zimną szafirową galaretką.   Wstawić do lodówki , jak stężeje na to dać koktajl truskawkowy zmieszany z galaretką szafirową. Na to kilka plasterków truskawek, następnie po stężeniu  wlać resztę  galaretki szafirowej, dodać  plasterek brzoskwini, schłodzić. Przed podaniem dać bitą śmietanę i udekorować truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz