Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka.
Super szybkie, super smaczne ciasto ucierane z truskawkami.
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
4 jaja
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 10-15 truskawek
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i jajka, wymieszać. Na ciasto położyć truskawki pokrojone na 2-3 części. Piec w 180 stopniach ok 45-50 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Rada
można dać każde owoce na to ciasto
1 szkl cukru
4 jaja
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 10-15 truskawek
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i jajka, wymieszać. Na ciasto położyć truskawki pokrojone na 2-3 części. Piec w 180 stopniach ok 45-50 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Rada
można dać każde owoce na to ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz