środa, 16 maja 2018

SZASZŁYKI z CUKINII z MOZZARELLĄ

Dziś już ostatni przepis z serii  #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo. Składniki dobrze znane- dostępne wszędzie. Łatwe w wykonaniu i smaczne. A że sezon grillowy - to zamiast patelni można użyć grilla:)
Składniki

2 cukinie
2 kulki mozzarelli #zottarella
2 pomidory
2 cebula
czosnek
oliwa
papryka w proszku
ocet winny
sól
bazylia
 

Sposób przygotowania
Cukinie umyć i pokroić na równe plastry o grubości 2-3 cm. Posolić, odstawić do miski, polać delikatnie oliwą i posypać posiekanym czosnkiem i papryką. Cebulę i pomidory pokroić w okrągłe plasterki (1 cm). Cebulę skropić octem, a pomidory posolić. Mozzarellę pokroić w plastry (rozmiarem  pasujące do cukinii). Cukinię i cebulę obsmażyć na patelni po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ogniu. Na kawałek cukinii położyć plasterek mozzarelli, plasterek pomidora, listki świeżej bazylii oraz krążki cebuli. Przykryć plastrem grillowanej cukinii , spiąć wykałaczką i jeszcze na kilka chwil  dać na patelnię, aż ser zacznie się rozpuszczać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz