piątek, 11 maja 2018

PIEROGI Z JABŁKAMI

JABŁKA neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem.W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji. Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.
Składniki
3 szkl. mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżki soli
1 szkl. wrzątku
1/2 kg jabłek
kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę, masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać, zostawić do wystudzenia.Wyrobić .Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy, na grubość ok. 2 mm lub mniej. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każdym układać po łyżeczce jabłek( jabłka obrać, pokroić  w kostkę i rozprażyć w garnku z cukrem pod przykryciem) , złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej  mąką desce,  przykryć ściereczką by nie wysychały. W  dużym garnku zagotować wodę. Posolić. Wrzucać po  kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały i się nie sklejały.  Gotować ok 2 min.  Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerze. Polać odrobiną stopionego na patelni masła lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz