JABŁKA neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie.
To także dobre owoce na odchudzanie. To przecież żaden wysiłek, a
słodka przyjemność, więc jedzmy je ze smakiem.W skórce jabłka znajdują
się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z
trujących substancji. Jabłka zawierają wiele witamin, jednak najważniejszą jest witamina C. Najwięcej jest jej pod skórką, dlatego trzeba zjadać jabłka surowe lub gotowane czy pieczone ze skórką.
Składniki
3 szkl. mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżki soli
1 szkl. wrzątku
1/2 kg jabłek
kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę,
masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać, zostawić do wystudzenia.Wyrobić
.Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy, na grubość ok. 2 mm
lub mniej. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każdym układać po
łyżeczce jabłek( jabłka obrać, pokroić w kostkę i rozprażyć w garnku z
cukrem pod przykryciem) , złożyć na pół, mocno zlepić brzegi. Układać na
podsypanej mąką desce, przykryć ściereczką by nie wysychały. W dużym
garnku zagotować wodę. Posolić. Wrzucać po kilkanaście pierogów, tyle
by swobodnie pływały i się nie sklejały. Gotować ok 2 min. Pierogi
wyjąć łyżką cedzakową na talerze. Polać odrobiną stopionego na patelni
masła lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz