Omlet stanowi zawsze bardzo pożywne, sycące śniadanie . Zapewnia energię na cały dzień i sprawia, że
nie opadamy nagle z sił. Super
jeśli można je przyrządzić w kilka chwil. Dziś w ramach #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo będzie: mozzarella-Zottarella, suszone pomidory,
bazylia, szynka… Suszone pomidorki nadadzą charakterystyczny smak, a ciągnąca zottarella bez GMO zmieni nieco strukturę mego omleta.
Składniki
2 jajka
2 plastry szynki
drobiowej
kilka kawałków
suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy do
smażenia
1 łyżka wody
1 łyżka mleka
- ½ kulki mozzarelli
kilka liści
bazylii
pieprz
papryka w proszku
sól
(można dodać kilka oliwek i 1-3 pęczka koperku
zamiast bazylii)
Sposób przygotowania
Jajka dokładnie rozkłócić, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko, wodę .Na
patelni rozgrzać oliwę ,wylać na nią
masę jajeczną. Pomidory, szynkę, bazylię i mozzarellę drobno pokroić. Kiedy jajka lekko
się zetną , posypać pokrojonymi składnikami i czekamy aż ser się rozpuści . Smażyć kilka minut na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz