czwartek, 10 maja 2018

OMLET z MOZZARELLĄ, suszonymi POMIDORAMI i bazylią

 Omlet stanowi zawsze bardzo pożywne, sycące śniadanie . Zapewnia energię na cały dzień i sprawia, że nie opadamy nagle z sił.  Super jeśli można je przyrządzić w kilka chwil. Dziś w ramach #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo będzie: mozzarella-Zottarella, suszone pomidory, bazylia, szynka… Suszone pomidorki nadadzą charakterystyczny smak, a   ciągnąca zottarella bez GMO zmieni  nieco strukturę mego omleta.
Składniki
2 jajka
2 plastry szynki drobiowej
kilka kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy do smażenia
1 łyżka wody
1 łyżka mleka
- ½ kulki mozzarelli
kilka  liści bazylii
pieprz
papryka w proszku
sól
(można dodać kilka oliwek i 1-3 pęczka koperku zamiast bazylii)


Sposób przygotowania

Jajka dokładnie rozkłócić, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko, wodę .Na patelni rozgrzać oliwę ,wylać  na nią masę jajeczną. Pomidory, szynkę, bazylię  i mozzarellę drobno pokroić. Kiedy jajka lekko się zetną , posypać pokrojonymi składnikami i czekamy aż ser się  rozpuści . Smażyć kilka minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz