czwartek, 1 lutego 2024

CHRUST, chruścik, - FAWORKI , kreple;)

OSTATKI już nie długo a więc zostawiam przepis na TŁUSTY CZWARTEK
Złociste ,lekkie i mega kruche faworki o słodkim smaku i kształcie kokardki- przyjemnie chrupią w ustach. Świetne w okresie karnawału - jak i na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis.
Składniki
45 dag mąki pszennej
5 żółtek
1 łyżka spirytusu
3/4 szkl. śmietany 18% 
  olej rzepakowy
cukier puder
szczypta soli
 Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. 
Dobrze wyrobić na gładkie ciasto. 
Zawinąć w folię  i odstawić na 30 min. w temp. pokojowej. Następnie przez 10 min ciasto dobrze wybić wałkiem, by pojawiły się pęcherzyki powietrza.
 Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 min.w lodówce. 
Cieniutko rozwałkować i radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12x3 cm. 
Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór. 
Smażyć w  głębokim , gorącym oleju, w temp. 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. 
Odsączyć na ręczniczku papierowym. 
Oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis. Chruściki pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za rekomendację:)
      Cieszę się ,że smakuje
      pozdrawiam:)

      Usuń