wtorek, 17 marca 2020

FAWORKI BABUNI

Faworki, chrust, chruściki, także kreple,  polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Konkurują z pączkami o popularność. Dobre faworki powinny być jak chrust – powinny być złote, lekkie i kruszyć się podczas jedzenia.



Składniki
 25 dkg mąki
2 łyżki gęstej  kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
5 żółtek
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka spirytusu
Tłuszcz do smażenia ( olej, smalec, )
 Sposób przygotowania:
  Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i  spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić do lodówki   na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski długości ok. 10 cm. Środek nacinać wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparę przewlec jeden koniec paska, uformować ciastko. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem, pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz