środa, 18 marca 2020

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI


Nie ma nic lepszego niż smak i zapach chleba przyrządzonego własnoręcznie. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać ( można łyżką wymieszać).

Składniki
4 szkl.  mąki pszennej 650
3/4 szkl. mąki żytniej  720
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
7 g ( opakowanie) drożdży instant
2 szkl. ciepłej wody
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyrobić w misce. Odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia . Po tym czasie przerobić- zagnieść raz jeszcze ciasto i przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i  posypanego mąką. Przykryć ( można posypać sezamem, czarnuszką, kminkiem, płatkami górskimi...) i ponownie odstawić na 15-20 min. Piec w temp. 180 stopni C przez 1 h pod przykryciem. Wyłączyć piekarnik, zdjąć pokrywkę i 15 min zostawić by skórka się zrumieniła. Wyjąć chleb z naczynia na kratkę,  posmarować wodą i przykryć ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz