poniedziałek, 23 marca 2020

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM i twarogiem


Naleśniki to danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia. 
Deserowe naleśniki znają chyba wszyscy, a warto pamiętać, że wytrawne dania z nimi są równie smaczne. Ich smak warunkuje użyte nadzienie, a na to mamy mnóstwo różnych pomysłów: naleśniki z owocami, zapiekane ,panierowane, z kremem budyniowym, orkiszowe, jaglane i gryczane.
Naleśniki można faszerować warzywami, mięsem czy serami.  Jedno jest pewne wytrawne naleśniki, to pomysł zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.  Dzisiaj z serem twarogowym i szpinakiem.
Składniki 
2 jajka
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl .mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl. wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g twarogu
 1 cebula
ząbek czosnku
pieprz
masło
sól
olej
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać troszkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron.   
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać rozmrożony szpinak , podgrzewać aż do odparowania wody. Przełożyć do miski, dodać twaróg, doprawić solą i pieprzem ( można dodać fetę, wtedy mniej soli)
Na naleśnika nałożyć farsz,
 zwinąć w chusteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, położyć zwinięte naleśniki i zrumienić- aż będą lekko chrupkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz