Wytrawna przekąska, która sprawdzi się na przyjęciu w gronie
rodziny (izolacja) lub znajomych( już po) ;)
Składniki
Ptysie
20 dag mąki
250 ml wody
10 dag masła
1/4 łyżeczki soli
5 jajek
20 dag mąki
250 ml wody
10 dag masła
1/4 łyżeczki soli
5 jajek
Farsz z sera:
4 dag sera żółtego
1 jajko na twardo
1 łyżeczka chrzanu żurawinowego
1 łyżka suszonej żurawiny
majonez
pieprz
4 dag sera żółtego
1 jajko na twardo
1 łyżeczka chrzanu żurawinowego
1 łyżka suszonej żurawiny
majonez
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie
wymieszać na gładkie, lśniące ciasto. Po wystudzeniu dodawać
po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z
ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia,
małe ptysie, wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 - 20 min w temp. 200C. Po ostudzeniu odciąć im "czubki" i faszerować.
Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Jajko pokroić w kostkę, żurawinę pokroić w paseczki. Wszystko połączyć, dodać chrzan, majonez, pieprz i sól i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz