sobota, 14 marca 2020

CHLEB OTRĘBOWY DUKANA

Wiem jak ciężko jest być na diecie i nie jeść chleba- sama też byłam na tej diecie, wiec podzielę się wypróbowanym przeze mnie przepisem na smaczny chlebuś. Niestety chlebek, musi wam wystarczyć na parę dni, ze względu na ilość otrąb i jajek, jaką zużyjecie, podczas jego pieczenia.Chleb jest zwarty i treściwy.

Składniki
 na 1 bochenek (10 – 12 kromek):
3 jajka
8 łyżek otrębów owsianych
16 łyżek otrębów pszennych
10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku granulowane
5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
5 łyżek letniej wody
  łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować.
Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana). Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) wysmarować masłem, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut). Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 15 minut. Wyjąć ostrożnie z foremki, ostudzić na kratce.
Rada
można go po ostygnięciu pokroić i zamrozić po 2 kromki,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz