piątek, 13 marca 2020

PLACKI ZIEMNIACZANE z Marchewką


Ziemniaki zawierają   witaminy  A, E, B1 , B2 , B3  i B6 , sporo wit. C.  oraz spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka roślinnego.
Marchew  ma imponujące wartości odżywcze .  Leczy, odmładza, upiększa, a nawet… uszczęśliwia. To główne źródło witaminy A, zawiera witaminę E, C, K, większość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź.
Placki ziemniaczane– prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.
 
Składniki
50 dkg ziemniaków
2 marchewki średnie
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób przygotowania
Ziemniaki ,marchew i cebulę- obrać, dodać jajka i zmiksować w mikserze do koktajlu. lub zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placuszki ( ja dawałam 3 łyżki na jednego placka) . Smażyć na złoty kolor z obu stron 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz