wtorek, 10 marca 2020

BATON mega ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

 ORZECHY obniżają stężenie złego cholesterolu LDL.  Są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz  minerałów. Pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo. Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które są doskonałym budulcem mięśni i innych tkanek.
Dla wszystkich komu brak słońca i serotoniny proponuję „Bombę Kaloryczną”, ale jakże pyszną- doskonale poprawia humor, choć niekoniecznie figurę …:) ale co tam do lata spalę….
Składniki
1 puszka (400g) słodzonego mleka skondensowanego
100 g roztopionego masła
1,5 szkl posiekanych orzechów włoskich
70 g wiórek kokosowych
2tabliczki posiekanej czekolady ( u mnie mleczna i gorzka)
120g pokruszonych ciasteczek zbożowych
Sposób przygotowania
Blaszkę (mała tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia . Na spód wysypać pokruszone ciastka a na nie wylać rozpuszczone masło, wyrównać łyżką, następnie posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe,  orzechy (ja je lekko zblendowałam). Całość zalać mlekiem z puszki.
Nie mieszać! Mleko podczas pieczenia wsiąknie w głębsze warstwy i wszystko się ładnie zespoli. Piec  40 minut w temperaturze 175°C. Ostudzić, włożyć na 2 – 3 godziny do lodówki. Pokroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz