poniedziałek, 9 marca 2020

ZIELONE NALEŚNIKI

 Naleśniki to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania posiłków.  Aby nie były zbyt suche, gumowate i niesmaczne należy ograniczyć nadmiar mąki a woda gazowana nada im lekkości i sprężystości. Wystarczy dodać ulubiony farsz i obiad, przekąska gotowa.
Ten sam przepis bez dodatku cukrów można wykorzystać do wytrawnych naleśników.
Składniki 
2 jajka
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl .mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl. wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub zmieszać  niebieski z żółtym barwnik. 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron. Podawać z dżemem, serem na słodko, nutellą,  syropem klonowym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz