Szlachetna i pyszna polędwica wołowa, podana w nietuzinkowy
sposób .
Składniki
70 dag polędwicy wołowej
5 dag suszonych pomidorów
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
8 ząbków marynowanego czosnku w oleju z ziołami
1,50 dag kaparów
4 dag orzeszków piniowych
1 bagietka
100 ml oliwy
1 łyżka chrzanu jabłkowego
Do smaku:
oregano suszone
tymianek
pieprz kolorowy ziarnisty
czosnek suszony
chili z solą morską
Do dekoracji:
świeże listki bazylii
Jabłuszka kaparowe
Sposób przygotowania
W moździerzu rozetrzeć cukier, po 2
łyżeczki tymianku suszonego, czosnku suszonego i ziaren pieprzu kolorowego.
Dodać do smaku sól morską z chili .
Polędwicę wysmarować dokładnie z każdej strony musztardą rosyjską. Starte
przyprawy wysypać na deskę. Polędwicę obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać
oliwę. Polędwicę obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30-35
minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Do miski przełożyć suszone pomidory,
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, marynowany czosnek, 2 łyżki oleju z
marynowanego czosnku, orzeszki pinii, kapary. Doprawić do smaku oregano
suszonym i solą morską z chili. Całość zblendować. Bagietkę pokroić na kromki i nałożyć na nie mus z suszonych pomidorów. Polędwicę wyjąć z piekarnika, nakryć
folią aluminiową i odstawić na 5 minut,
następnie pokroić na grube plastry i przełożyć na ręcznik papierowy. Na talerzu ułożyć grzanki z musem z pomidorów
suszonych, dekorować świeżymi listkami bazylii oraz jabłuszkami kaparowymi.
Obok ułożyć plastry mięsa wraz z łyżką
chrzanu jabłkowego. Całość można oprószyć solą z chili.
Przepis zainspirowany od Roberta Sowy
Przepis zainspirowany od Roberta Sowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz