Jeśli uwielbiacie świeże zioła i klasyczne receptury to ta sałatka jest nr 1!
Tabbouleh to libańska sałatka z kaszy bulgur z natką pietruszki, pomidorem i ogórkiem, polana oliwą z oliwek i skropiona sokiem z cytryny.
Kolorowa, aromatyczna i pełna witamin ( zwłaszcza wit. C, której mnóstwo w świeżej, zielonej pietruszce) to doskonały sposób na zjedzenie zdrowej, imprezowej przekąski lub kolacji.Tabbouleh jest prawdziwą super sałatką -zjedzenie jej niesie mnóstwo pożytku dla ciała! W zależności od regionu w krajach arabskich może być z kaszą kuskus zamiast bulguru, z ostrą papryczką chili lub jajkiem.
Składniki
2
szklanki natki pietruszki
1-2 pomidory malinowe
1 mała cebula lub 1 pęczek cebuli dymki
1 ząbek czosnku
½ pęczka świeżej mięty
1 szklanka kaszy bulgur lub kuskus
4 ogórki gruntowe
1 garść pestek dyni lub migdałów prażonych
1-2 pomidory malinowe
1 mała cebula lub 1 pęczek cebuli dymki
1 ząbek czosnku
½ pęczka świeżej mięty
1 szklanka kaszy bulgur lub kuskus
4 ogórki gruntowe
1 garść pestek dyni lub migdałów prażonych
Sos
¼
szklanki soku z cytryny lub limonki
4 łyżki oliwy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
4 łyżki oliwy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Sposób
przygotowania
Wszystkie
składniki na sos wymieszać w misce, dodać kaszę ugotowana na
sypko i wystudzoną oraz resztę składników: Natkę pietruszki ,
mięte i cebulę posiekać. Pomidora i ogórka pokroić w drobną
kostkę. czosnek przecisnąć przez praskę. wymieszać . Dodać
pestki dyni lub migdały uprażone na suchej patelni.
Wymieszać. Odstawić na ok 25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz