czwartek, 22 marca 2018

CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z ŻURAWINĄ


Zimą częściej mamy ochotę na wypieki pachnące  cynamonem,  z  imbirem i pomarańczami.
Proponuje pyszny chlebek o lekko słodkawym smaku dzięki żurawinie oraz  bogaty w zdrowe ziarna .
 składniki
 1kg mąki „pełne ziarno 3 zboża” z Lubelli ( lub pszennej, żytniej, orkiszowej)
 po ½ szklanki:
   otrębów pszennych
   otrębów owsianych
  płatków owsianych
   -siemię lniane
 1 szkl. słonecznika łuskanego
 garść żurawiny
 725 ml wody
 50 g drożdży świeżych
 2 czubate łyżeczki soli
 Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w  temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.



 Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
Kroić po ostudzeniu bo inaczej będzie się kruszyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz