piątek, 30 marca 2018

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z BAZYLII


Bazylia –zawiera witaminy A, C i B5 oraz potas, żelazo, wapń i magnez, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza delikatnie pracę jelit, dzięki czemu ma działanie wiatropędne, zapobiega wzdęciom.

Jajka można podawać na wiele sposobów, nie tylko na Wielkanoc , ale i na inne okoliczności jak i zwykłe śniadanie. Dziś proponuje jajka nadziewane pastą z bazylii


 składniki 
2 jaja
Garść bazylii
Kilka łyżek serka czosnkowego
Sól, pieprz
 Sposób przygotowania 
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką . Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekaną – zblendowaną bazylię i serek( można dodać kilka kropli barwnika zielonego jeśli kolor jest mało intensywny. Doprawić sola i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnić białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować kawałkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz