piątek, 14 września 2018

SZYBKIE POWIDŁA z WĘGIEREK


Śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.  Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Śliwki zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.

Powidła śliwkowe to dla wielu osób smak zapamiętany z dzieciństwa. Na powidła najlepiej nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć.  WĘGIERKI ,z tej odmiany wychodzą powidła najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku.

Szybkie powidła- bo robione w piekarniku bez obaw, że się przypalą

Składniki
4 kg śliwek węgierek
7 łyżek cukru( może być brązowy)
1 łyżeczka cynamonu
3 rozkruszone goździki
 
Sposób przygotowania
Śliwki umyć , wypestkować.  Włożyć do żaroodpornego naczynia , dodać cukier , cynamon, goździki- wymieszać. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni  piekarnika ( góra, dół)  bez przykrycia na 5 godzin. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać ( raz na godzinę). Po 5 godzinach wyłączyć , jeśli ktoś woli gładkie powidła to można zblendować i przekładać do słoiczków, zamknąć , odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia najlepiej na ręczniku.
Z tej porcji składników wyszło mi 5 słoiczków po 300 ml.
 
 

2 komentarze:

  1. W nagłówku napisane jak byk bez mieszania .. ale jednak kilka razy trzeba przemieszać .. przeczy samo sobie ..🤭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W nagłówku ba grupach owszem, ale nie tu😏

      Usuń