Śliwki mają wiele
cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi
rodnikami, a nawet poprawiają humor. Zapobiegają
zaparciom, a tym samym zmniejszają
zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Śliwki zawierają też tak ważne
składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Mają sporo
witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców
wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.
Powidła śliwkowe to dla wielu osób smak zapamiętany z dzieciństwa. Na powidła najlepiej
nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć. WĘGIERKI ,z tej odmiany wychodzą powidła
najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku.
Szybkie
powidła- bo robione w piekarniku bez obaw, że się przypalą
Składniki 4 kg śliwek węgierek 7 łyżek cukru( może być brązowy) 1 łyżeczka cynamonu 3 rozkruszone goździki Sposób przygotowania Śliwki umyć , wypestkować. Włożyć do żaroodpornego naczynia , dodać cukier , cynamon, goździki- wymieszać. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika ( góra, dół) bez przykrycia na 5 godzin. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać ( raz na godzinę). Po 5 godzinach wyłączyć , jeśli ktoś woli gładkie powidła to można zblendować i przekładać do słoiczków, zamknąć , odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia najlepiej na ręczniku. Z tej porcji składników wyszło mi 5 słoiczków po 300 ml.
W nagłówku napisane jak byk bez mieszania .. ale jednak kilka razy trzeba przemieszać .. przeczy samo sobie ..🤭
OdpowiedzUsuńW nagłówku ba grupach owszem, ale nie tu😏
Usuń