Krokiety z kapustą, w grzybów woń ubrane,
Są cudem stołu, w smaku niesłychane.
Cienkie naleśniki, złotem się mieniące,
W serca ciepłym blasku, świątecznie drgające.
Kapusta kwaśna, z grzybami w duecie,
Na patelni tańczy, jak w zimowym świecie.
Krokiety z kapustą, tradycji harmonia,
Na święta, na uczty, prostoty symfonia.
Składniki
Ciasto
✔2 jajka
✔1,5 szkl mleka
✔1,5 szkl mąki
✔1 łyżka cukru
✔3 łyżki oleju
✔½ szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
✔odrobina soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli
będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę
oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz
✔1 kg kapusty kiszonej
✔ 50 g grzybów suszonych (u mnie podgrzybki)
✔1 cebula
✔olej
✔pieprz
✔sól
dodatkowo do panierki
✔bułka tarta
✔2 jajka
Sposób przygotowania
Kapustę i grzyby ugotować osobno do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę- podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.
Ostudzoną kapustę i grzyby odcedzić, odcisnąć z nadmiaru płynu. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno pokroić. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz nałożyć równomiernie na naleśnika i zawinąć najpierw boki ( nie stykają się) , a następnie zwinąć w rulon. Zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ale także i boki.
Podawać z barszczem czerwonym, lub keczupem, sosem jaki lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz