piątek, 6 grudnia 2024

KROKIETY z kapustą i grzybami

 Krokiety z kapustą, w grzybów woń ubrane,
 Są cudem stołu, w smaku niesłychane. 
Cienkie naleśniki, złotem się mieniące, 
W serca ciepłym blasku, świątecznie drgające. 
 Kapusta kwaśna, z grzybami w duecie, 
 Na patelni tańczy, jak w zimowym świecie. 
Krokiety z kapustą, tradycji harmonia, 
 Na święta, na uczty, prostoty symfonia. 
 
Składniki
 Ciasto
2 jajka
1,5 szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki  na ciasto wymieszać mikserem lub rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać odrobinkę oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz 
1 kg kapusty kiszonej
 ✔ 50 g grzybów suszonych (u mnie podgrzybki)
1 cebula
olej 
pieprz
sól
dodatkowo do panierki
bułka tarta
 2 jajka
Sposób przygotowania
Kapustę i grzyby ugotować osobno do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę- podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju.
Ostudzoną kapustę  i grzyby odcedzić, odcisnąć z nadmiaru płynu. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno pokroić. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz nałożyć równomiernie na naleśnika  i zawinąć najpierw boki ( nie stykają się) , a następnie zwinąć w rulon.  Zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć  z każdej strony w bułce  tartej. 
 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, ale także i boki.
Podawać z barszczem czerwonym, lub keczupem, sosem jaki lubimy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz