niedziela, 10 listopada 2024

CYNAMONKI- Rozkoszne bułeczki

Cynamon to skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z 
których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe.
*przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu -to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik.
*Pomoże także w okresie przeziębienia i przy dolegliwościach żołądkowych.
*Świetnie nadaje się do płukanek jamy ustnej, aby zwalczyć nieświeży oddech.  
 więcej  o jego właściwościach tutaj  
Cynamonki- mięciutkie, pachnące i rozkoszne bułeczki , otulone  słodyczą cynamonu, kuszą zapachem. Smak dzieciństwa, zimowych wieczorów przy filiżance gorącej herbaty, który rozchodzi się po duszy.

Składniki
  Rozczyn  
1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
1 łyżka cukru
60 ml  ciepłego mleka 
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać  i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto
250 g mąki pszennej 450
65 ml mleka
40 g masła roztopionego
35 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
 Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać, dodać wyrośnięty rozczyn i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.  Rozwałkować  w formie prostokąta.
Posypka
30g cukru trzcinowego 
1 łyżka cynamonu
1 łyżka masła
Sposób przygotowania 
Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać równomiernie posypką, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 2 cm paski. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy - bo urosną. Odstawić  na 20 min do wyrośnięcia . piec w 180C przez 20 min.  Można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie i powstaną bułeczki odrywane ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz