Syrop z płatków róży ma szereg wspaniałych dla naszego organizmu właściwości.
- Można go suplementować przy przeziębieniu i grypie.
- Łagodzi stany zapalne naczyń krwionośnych. Świetnie sprawdzi się na krwawiące dziąsła.
- Ma działanie antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne- ponieważ posiada antocyjany, flawonoidy, olejki eteryczne i fenolokwasy.
Bez obaw można go podawć dzieciom.
Płatki polecane są przy kamicy nerkowej, oparzeniach , wrzodach zwiotczałych. Napar dodaje sił i wspomaga ustrój.
Płatki róży nadają się na pyszną konfiturę- przepis TUTAJ,
do szuszenia na herbatkę lub syrop.
I dziś właśnie będzie SYROP
Składniki
✔1 kg płatków róży
( u mnie pomarszczona rosa rugosa)
✔ 3 litry wrzątku
✔1,5-2 kg cukru ( wg uznania)
✔2 cytryny
✔kwasek cytrynowy -szczypta
Sposób przygotowania
Płatki opłukać - odciąć białe końcówki - bo gorzkie ( najlepiej i najszybciej podczas zbierania), zalać wrzątkiem , przykryć gazą lub pokrywką
uchyloną i odstawić na całą noc. Przecedzić i odcisnąć
kwiaty ( z nich robię dżem- to w innym poście) . Dodać
cukier i wyciśniętą cytrynę ( wlać przez sitko), kwasek. Doprowadzić do wrzenia. Przelać do
wyparzonych ( 120C w piekarniku- najszybciej) słoiczków. Zakręcić nie
odwrócić -nie pasteryzuję . Pysznie i zdrowo (
dodaję do herbaty z imbirem, miętą i cytryną- pycha ). Piję cały rok i choróbska nas omijają 😊
Przepyszny
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
UsuńJak długo przechowują się i czy muszą w lodówce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń