poniedziałek, 21 czerwca 2021

SYROP z PŁATKÓW RÓŻY POMARSZCZONEJ

Syrop z płatków róży ma szereg wspaniałych dla naszego organizmu właściwości. 

  • Można go suplementować przy przeziębieniu i grypie. 
  • Łagodzi stany zapalne naczyń krwionośnych. Świetnie sprawdzi się na krwawiące dziąsła. 
  • Ma działanie antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne- ponieważ posiada  antocyjany, flawonoidy, olejki eteryczne i fenolokwasy.
Bez obaw można go podawć dzieciom.
Płatki polecane są przy kamicy nerkowej, oparzeniach , wrzodach zwiotczałych. Napar dodaje sił i wspomaga ustrój.
 Płatki róży nadają się na pyszną konfiturę- przepis TUTAJ
do szuszenia  na herbatkę lub syrop.
 I dziś właśnie będzie SYROP
 

Składniki
✔1 kg płatków róży
( u mnie  pomarszczona rosa rugosa)
✔ 3 litry wrzątku
✔1,5-2 kg cukru ( wg uznania)
✔2 cytryny
 kwasek cytrynowy -szczypta
Sposób przygotowania
Płatki opłukać - odciąć białe końcówki - bo gorzkie ( najlepiej i najszybciej podczas zbierania), zalać wrzątkiem , przykryć  gazą lub pokrywką uchyloną i odstawić na całą noc. Przecedzić  i odcisnąć kwiaty ( z nich robię dżem- to w innym poście) . Dodać cukier i wyciśniętą cytrynę ( wlać  przez sitko), kwasek.  Doprowadzić do wrzenia. Przelać do wyparzonych ( 120C w piekarniku- najszybciej) słoiczków. Zakręcić nie odwrócić -nie pasteryzuję . Pysznie i zdrowo ( dodaję  do herbaty z imbirem, miętą i cytryną- pycha ). Piję cały rok i choróbska nas omijają 😊
 

3 komentarze: